Spira

Recept

Visar sida 1 av 3

 

10 april 2014

Gör egna sötsaker i påsk

Bjud på pastellfärgade godsaker till påsk. Bloggaren Suzanne Bruks i Brån har skapat några recept speciellt för Spiras läsare.
- Det får gärna se svårt ut, men vara lätt, säger hon. Läs mer

 

6 februari 2014

Våfflor på medeltida vis

Med inspiration från medeltiden bjuder Inger Lohmander och Klara Fjällström på våfflor med såväl fårost som saffran i Backens kyrka. Under Umeå2014 blir det flera tillfällen att provsmaka, exempelvis vid kyrkkaffet på söndagarna. Läs mer

 

12 december 2013

God jul - utan kött

Hos Sara Bargell och hennes storfamilj står julbordet uppdukat i all sin festlighet. Där finns köttbullar, rödbetssallad och inlagd sill. Men köttbullarna innehåller inget kött och sillen är inte sill, för här är alla veganer. Läs mer

 

24 oktober 2013

Ekologisk mat − från flum till självklart

Sybil Sundling bjuder på färsk och fräsch fredagslunch hemma på gården i Tavelsjö. Grönsakerna är ekologiskt odlade och nyskördade.
- Allt är faktiskt bara ett lån från framtiden, säger hon om valet att odla ekologiskt. Läs mer

 

26 augusti 2013

Ta vara på resterna

Använd säsongens grönsaker, gör omelett och baka bröd på gammal fil. Tipsen kommer från Mariakyrkans Ingrid Holmlund och Johanna All Berggren som tillsammans hållit matlagningskurs i kyrkan om bra och billig mat. Läs mer

 

23 maj 2013

De har ätit frukost i 20 år

I 20 år har gruppen Middle Age ätit frukost tillsammans varannan lördag. På dagens frukostbord i Vännäs församlingsgård finns favoriterna Gunnels groddar och Anitas sillröra. Läs mer

 

8 mars 2013

Färgstarkt knytkalas i påsktid

I väntan på vår och påsk bjuder Ralf och Carina Elo på knytkalas med temat "Gult". Läs mer

 

31 januari 2013

Korvgryta lockar i Stöcke

En kall torsdagkväll bjuder missionshuset i Stöcke på ljus, gemenskap och korv stroganoff. Dessutom blir det sång av barnkören. Läs mer

 

4 december 2012

Historien på ett kakfat

Där är bagaren som räddade sitt land från invasion och grevinnan som införde eftermiddagste i England.
Kulturföreningen Varietémaskinen bjuder på bakverk i historien och litteraturen, så följ med och låt dig väl smaka! Läs mer

 

25 oktober 2012

Ryska smaker på Världens café

Rysk mat står på menyn på höstens första "Världens café" i Carlskyrkan. Läs mer

 

6 september 2012

Bjuder på pannkaka på torget

- Vill du ha en pannkaka med grädde och sylt? Det kostar ingenting.
Det är fredagskväll och Pannkakskyrkan har ställt upp sin grill på Rådhustorget. Läs mer

 

31 maj 2012

Sommarens fyra godaste drinkar

Slå dig ner i solskenet med en svalkande drink eller låt gästerna på sommarfesten läppja och njuta. Bartendern Viktor Englund blandar till några goda alkoholfria drinkar åt oss, så du kan lugnt ta bilen hem. Läs mer

 

29 mars 2012

Mat för en rimligare värld

En rimligare värld träffas var tredje vecka i Umeå stadskyrka för en helkväll med matlagning, mässa och boksamtal. I kväll lagar de tofu- och valnötspaj och rullar mango- och dadelbollar till kaffet. Läs mer

 

9 februari 2012

Med smak av Sapmi, Japan och Brasilien

- Vi äter fusion cuisine. Det låter bättre än svenskans blandat, säger Sonia Katsuura och skrattar. Dagens middag hos familjen Katsuura-Vinka består av japanskt ris, brasiliansk bönröra och revbensspjäll på ren. Läs mer

 

9 februari 2012

Tre matval som utmanar

En måltid kan skapa gemenskap, men också vara en källa till konflikt. För Johanna, Mikael och Ewa väger olika argument tyngst i deras matval - miljö, djurskydd och hälsa. Spira har samlat de tre till ett lunchsamtal om mat och ideologi. Läs mer

 

8 december 2011

Kyckling till ärade gäster

- Jag har kryddat svenskt!
Yordanos Mosazghi ler och bjuder oss in i köket där hon lagat till en eritreansk måltid. En måltid för, visar det sig, ärade gäster. Läs mer

 

27 oktober 2011

Violast bjuder på lamm

Lamm och musik står på menyn när vi träffar Jaan Ader i hans kök. Till vardags spelar Jaan viola i Norrolandsoperans symfoniorkester. Läs mer

 

8 september 2011

Gylls gillar grönsaker

- Det är vardagslyx att laga god mat, säger Malin och Simon Gyll, som tillsammans med barnen Miranda, Malte och Nora njuter av vegetariska vardagsrätter. Läs mer

 

9 juni 2011

Gör glass av avokado

Sommaren är här, solen värmer och vi njuter av Ria Kvists hemgjorda glass av avokado, kokos och melon. Läs mer

 

14 april 2011

Skapar ätbara konstverk

Gör din egen påsktårta med härlig fyllning av både hallon- och chokladmousse. Jessica Jacobsson, hobbybagare i Ersmark, visar hur. Läs mer

Visar sida 1 av 3

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!

ANNONS