Spira

Vad är viktigt på riktigt? Akelo i Kenya

Allt jag vill är att få spela fotboll! Det är min talang. Jag älskar att springa på planen med mina lagkamrater, när de springer efter mig och firar mig när jag gjort mål.

Det är svårt för en tjej här i flyktinglägret Kakuma att spela fotboll. Jag får ofta höra att jag inte är en riktig kvinna, att jag borde vara hemma och sköta mina sysslor i stället. De säger: "En tjej ska inte lyfta på benen. Har du inte tvätt och städning att sköta!?" Jag svarar att vi är många systrar, vi delar på sysslorna. Jag har en solcellslampa så jag gör mina läxor på kvällarna, jag har tid att spela fotboll en timme efter skolan.

Min mamma stöttar oss barn att idrotta, så länge vi också sköter skolan. Utbildning är viktigast, säger hon, men hon är glad över att vi har talang. Min syster har just blivit uttagen till träningsläger för att kanske få delta i Kenyas olympiska landslag i löpning.

Jag är född i lägret och har aldrig sett något annat. Vi kan inte återvända till mammas hemland Syd-
sudan och vi har inte tillstånd att vistas utanför lägrets gränser. Jag drömmer inte om en partner eller om att skaffa en familj. Min stora chans att komma ut ur flyktinglägret är en karriär inom fotbollen.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

18-åriga Akelo bor i Kakuma flyktingläger där Svenska kyrkans internationella arbete stödjer fritidsaktiviteter för tjejer och killar. I samband med fotbolls-VM görs en särskild insamling till arbetet. Ge gärna en gåva via swish 9001223.

Bild: A A

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!