Spira

Under vårterminen pratar Kicki Sjöström, Eva Eklund, Gudrun Nordlund och Ing-Marie Hermansson utifrån boken ”Guds olydiga revben”. Bild: Malin Grönborg

Söker feministiskt språk för tro

Var finns styrkan i kyrkan? Ja, inte i det patriarkala språket eller de makttunga gudsbilderna, säger deltagarna i den feministteologiska bokcirkeln i Ålidhemskyrkan. I sina temamässor vill de hitta ett inkluderande språk.

Runt ett bord i Ålidhemskyrkan sitter fyra kvinnor med boken Guds olydiga revben av Gunilla Thorgren framför sig. De senaste sex åren har gruppen och prästen Siv Olsson träffats regelbundet för att prata om livet och tron ur ett feministteologiskt perspektiv. Att inte bara läsa på egen hand ser de som en fördel.

- Den gamla gemenskapen vid lägerelden, att prata och skratta och utveckla sina tankar, är ju vad livet går ut på! säger Kicki Sjöström.

Medlemmarna i gruppen har alla en längtan efter att få prata om existentiella frågor, men när de första gången mötte kyrkan och märkte att det saknas ett språk som inkluderar kvinnor blev de förvånade och besvikna.

- Jag har långsamt vuxit in i en tro, men hade länge svårt för kyrkan. Här kunde jag för första gången kombinera tron och kvinnofrågor, säger Eva Eklund.

Gruppen pratar mycket om språket i kyrkan och tilltalas inte av gudsbilder som talar om manlig makt och styrka, som herre, kung och härskare.

- Jag blir bara nedtyngd, inte lyft, påpekar Ing-Marie Hermansson, medan Eva Eklund säger att hon får nackspärr.

De beskriver hellre Gud som kärleksfulla ögonblick, relation eller att Gud finns i mellanrummen. De lyfter också fram bilder i Nya testamentet, som att Jesus inte kallar Gud för herre utan abba, som betyder pappa.

Varje termin skapar gruppen en temamässa med ett språk som ska inkludera alla besökare. Höstens gudstjänst med rubriken "Fräls oss från patriarkatet" möttes av en del kritik.

- Patriarkat kanske är ett ord som blockerar för en del. För oss innebär det en struktur som inte är inkluderande, säger Gudrun Nordlund.

- Jag tänker att när jag försöker förändra något och möter motstånd, då vet jag att jag är på rätt väg, säger Ing-Marie Hermansson.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Tre boktips

"Guds olydiga revben" av Gunilla Thorgren

En idéhistorisk resa från antiken och bibeln till Martin Luther, där den kristna idétraditionens kvinnosyn granskas.

 

"Hellig sårbar" av Gyrid Gunnes

Om mötet mellan erfarenheter och gudstro av Gyrid Gunnes, norsk präst som arbetat med feministisk teologi och befrielseteologi.

 

"Släpp fången loss" av KG Hammar

En bok om att tro på vad man tänker om Gud eller på Gud som är bortom tankarna och språket, skriven av tidigare ärkebiskopen KG Hammar.

Tema Styrka

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!