Spira

Det är som med magnolian som växer här i Australien. Helt plötsligt, utan förvarning, så blommar den, på bar kvist. Bild: A A

När magnolian blommar i Melbourne

Familjen Bergius från Umeå bodde 1,5 år i Australien. Åsa delar tankar efter deras återbesök tidigare i år.

Jag minns när vi första gången landade i Australien. Hur vi nyfikna och lite pirriga klev av planet. Sen, hur vi togs emot av kyrkoherden Per Axerup, med svenska flaggor i handen och ett varmt leende - välkomna familjen Bergius! Ett sådant fint första möte, det kommer vi aldrig att glömma. Efter ett halvår återvände Per och hans familj till Sverige, men de - och fler med dem - var viktiga för oss under vår första tid i Melbourne. Våra egna vänner, och familj, hade vi ju lämnat kvar i Sverige.

På samma sätt ger Svenska kyrkan i utlandet den som befinner sig långt hemifrån många möjligheter att möta andra i en liknande situation och söka det stöd och sällskap som man behöver. Att vara på en ny plats, i ett nytt land, kan ju vara både spännande och utmanande. Den nuvarande kyrkoherden i Melbourne, Katja Lin, påminde oss i en predikan om att det faktiskt var främlingar som fick dela stunden kring Jesus födelse med Maria och Josef. På en enkel plats, utan vänner och yttre trygghet, slöt stjärntydare och herdar upp kring de nyblivna föräldrarna. I deras sårbarhet och glädje. Lite så tänker jag på de möten jag genom åren haft med människor i olika utlandsförsamlingar, men också i min nuvarande uppgift i Kyrkan på campus i Umeå. Oavsett hur lite eller hur kort tid vi har känt varandra, så kan vi dela viktiga ögonblick i våra liv. En del av de studenter jag möter har flyttat från andra delar av Sverige eller världen. Det är ett stort steg att bryta upp från det välbekanta, både när det nya funkar och när det inte gör det. Livet tar vi ju med oss var vi än befinner oss, om det så är Melbourne eller Umeå.

 

För en tid sedan lyssnade jag på en psykolog som talade om psykisk hälsa. En viktig sak för att må bra är att ha någon eller några nära personer omkring sig som man känner förtroende för. Det behöver inte vara familj, inte heller någon som du har känt under en lång tid.

Här tror jag att vi alla har en uppgift och möjlighet - att se och att lyssna på någon som vi möter och ge det stöd som behövs. Det är det som Gud sänder oss att göra, tänker jag. Och det är ju förunderligt hur mycket det kan betyda för någon. Jag vet ju själv hur det är att få vara den som tar emot.

Det är som med magnolian som växer här i Australien. Helt plötsligt, utan förvarning, så blommar den, på bar kvist. Tänk vad lite värme kan åstadkomma.

Senast uppdaterad: 23 oktober 2018

Dela

Åsa Bergius ...

ar1801b_melbourne

.

 

 

 

 

 

 

 

Arbetar på Kyrkan på Campus, maken David är musiker i Ålidhemskyrkan. 2015-2016 arbetade han 18 månader på Svenska kyrkan i Melbourne. Åsa arbetade på distans och studerade, de båda barnen gick i skola. Hela familjen var aktiv i kyrkans arbete.

Under jul- och nyårshelgen 2017-18 reste de tillbaka på semester för att återse platser och vänner och hjälpa till med Svenska kyrkans julfirande.

Svenska kyrkan i Melbourne

ar1801c_melbourne

Öppna förskolan Lille Skutt, korsordsträffar, Skandinaviska kören och Café Svensson för ungdomar. Det är några av aktiviteterna på Svenska kyrkan i Melbourne. Dessutom lockar julbasaren årligen 10 000 besökare.

600 personer är medlemmar i församlingen i Melbourne. De flesta församlingsborna är skandinaver som av olika anledningar är bosatta i Melbourne. Kyrkan får också besök av turister, studenter och backpackers.

15 volontärer i veckan är engagerade i bland annat trädgårdsarbete, biblioteksadministration och kaféet. Under den årliga julbasaren Scandinavian Christmas Bazaar är 400 personer involverade. Den har blivit populär bland såväl skandinaver som australiensare.

Svenska kyrkan i utlandet

ar1801d_melbourne

Svenska kyrkan har församlingar i drygt 40 städer runt om i världen. Totalt besöker präster regelbundet ett 100-tal platser i världen. Varje år får Svenska kyrkans församlingar i andra länder omkring 750 000 besök.

 

Svenska kyrkan i utlandet...

... firar gudstjänster.

... visar praktisk omsorg om människor.

... besöker svenskar på sjukhus, ombord på båtar och i fängelser.

... hjälper drabbade och anhöriga, vid olyckor och katastrofer.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!