Spira

Ta med egen påse istället för att använda en ny i plast. Byt ut glödlampor mot led och köp inga nya kläder. Det är några av Alexandra Sailers löften under fastan. Bild: Kristina Alfonsdotter

Skippar klädköp under klimatfastan

Vegetarisk middag, handling med tygkasse och klädstopp. Så ser några av Alexandra Sailers löften ut inför hennes klimatfasta. Målet är att leva mer klimatvänligt och få bukt med en känsla av maktlöshet.

Alexandra Sailer säger att hennes vardagsliv just nu inte är så väldigt miljövänligt. Ofta serveras kött till middagen, hon använder bilen till den närliggande mataffären och det händer att hon uppmuntringsshoppar.

- Samtidigt känner jag mig alltmer orolig för miljön. Men jag tror det helt enkelt känns övermäktigt, så jag förtränger det, konstaterar Alexandra.

I slutet av året växte hennes oro, bland annat när hon läste om värmeböljan i Arktis och hon insåg att hon inte kan vänta på att allt ordnas av någon annan. Hon vill leva mer klimatvänligt, samtidigt som det inte finns tid för några stora förändringar i hennes liv som redan är hektiskt med arbete, familj och aktiviteter.

Då kom Alexandra ihåg att hon för några år sedan blev inspirerad av en god vän att använda fastetiden före påsk till att ändra sina matvanor. Ett år höll hon upp med choklad under sex veckor, ett annat år slutade hon dricka kaffe. Kanske skulle hon kunna göra en klimatfasta?

- När jag gett ett nyårslöfte har jag aldrig lyckats hålla det längre än till mitten av januari. Men när det handlar om en begränsad tidsperiod som sex veckor blir det enklare.

Alexandra började surfa runt på nätet och gjorde några tester för att se hur familjen ligger till när det gäller klimatavtryck. De visade sig ligga ungefär på medel, men det fanns områden som kunde förbättras, bland annat matvanorna. Utifrån tips från bland annat Naturskyddsföreningens webbsida, satte Alexandra samman en lista på åtta punkter som hon ska försöka leva efter under fastan. Tanken är att listan ska vara enkel och genomförbar.

- När det gäller att undvika plastkassar och trappa ner bilanvändningen har vi redan kommit en bit. Jag tror att maten, en vegetarisk rätt i veckan, blir jobbigast. Vi har riktiga köttbullebarn därhemma, säger Alexandra med ett skratt.

Hon är intresserad av att börja leva mer hållbart genom att också ta det lite lugnare, och ett par av hennes punkter på listan speglar det.

- Att resa med tåg i stället för med flyg kan bli en bonus och inte bara något jobbigt. Det kan ge tid för avslappning eller en god bok.

Alexandras långsiktiga klimatmål är att kunna halvera familjens klimatavtryck under en femårsperiod, genom stegvisa förändringar. Det första steget tar hon genom årets klimatfasta.

- Efteråt hoppas jag ha hittat vilka punkter på listan som fungerar och ha fått lite nya idéer och ett nytt tänkande kring konsumtion. Jag tror att fastan kan hjälpa mot känslan av maktlöshet.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Fastan

Årets största fasta i kristendomen är tiden före påsk. Den börjar dagen efter fettisdagen och avslutas på påskafton, i år alltså den 1 mars till 15 april.

Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat.

Läs mer: svenskakyrkan.se/fastan

8 tips för klimatfasta!

Laga en vegetarisk middag

eller ät rester från kylen minst en gång i veckan. Djurproduktion står för nästan 15 procent av världens totala utsläpp av växthusgaser.
Källa: Livsmedelsverket

Ta en eller två bilfria dagar

i veckan. Försök samåka, åka kollektivt eller cykla dessa dagar. Kanske kan du stanna hemma och ha det skönt.

Minska temperaturen hemma

med en grad och ta fram din favorittröja i stället. En temperaturminskning på 1% kan minska upp till 10% uppvärmningsenergi.

Släck lyset och stäng av datorn

när du går hemifrån eller lägger dig. 5-10% av hushållens elanvändning utgörs av standbyförbrukning.
Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå

Byt ut glödlampor mot led

LED-lampan håller upp till 15 gånger längre än en vanlig glödlampa och drar ungefär 80 procent mindre el. 
Källa: Energirådgivarna

Köp inga nya kläder

I Sverige köps 13 kg kläder per person och år varav 8 kg slängs. En studie i Storbritannien visade att ett klädplagg bärs i snitt 7 gånger.
Källa: Naturvårdsverket och intervju brittiska föreningen Barnados

Åk tåg i stället för flyg eller bil

åtminstone en delsträcka. Försök se den längre restiden som bonustid. Att flyga mellan Stockholm och Göteborg släpper ut lika mycket koldioxid som att åka tåg tusen gånger samma sträcka.
Källa: Naturskyddsföreningen

Ta med en tygkasse

i stället för att använda butikernas platskassar. Varje vuxen svensk använder i genomsnitt 300 plastpåsar per år. Det går åt 2 kg olja för att tillverka 1 kg plast
Källa: avfallsguide från Gullspångs kommun

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!