Spira

Genom Psaltaren i Bibeln fick Ragnhild hjälp att uttrycka sin förtvivlan och alla sina ”varför?”. Bild: A A

Psaltaren hjälpte henne att klaga och fråga

När Ragnhild Pelos dotter blev svårt sjuk djupnade livet för henne, på gott och ont. Genom Psaltaren i Bibeln fick Ragnhild hjälp att uttrycka sin förtvivlan och alla sina ”varför?”.

En sommar för snart 30 år sedan fick Ragnhild Pelos 2,5-åriga dotter Lisa diagnosen akut lymfatisk leukemi. Det blev en lång tid av sjukhusvistelser med påfrestande provtagningar och behandlingar. Allt blev annorlunda och livet djupnade.

- När livet hotas blir dess färger starkare, säger Ragnhild. Det vardagliga, som att sitta tillsammans och äta, blir oerhört värdefullt.

Under den här tiden befann sig familjen i ett kristet sammanhang som trodde att inget kan drabba den som ber rätt och tänker rätt.

- Men sjukdom och lidande är en del av livet, av att vara människa. Det kan vi inte bli förskonade från.

Hon fick hjälp i krisen av att dela erfarenheter med andra drabbade föräldrar. Ibland använde hon böckernas värld för att avskärma sig. En bok som betydde särskilt mycket var bibelboken Psaltaren.

- Där finns så starka texter som uttrycker nöd och förtvivlan. Jag fick hjälp att klaga och fråga. Jag insåg att människor alltid vänt sig till Gud i sin förtvivlan och upplevt att Gud funnits där. Så kunde jag också göra.

Behandlingen var effektiv och Lisa är i dag helt frisk. Fastän det är många år sedan bär Ragnhild med sig några dyrköpta lärdomar från sin dotters sjukdomstid.

- När livet är svårt delar människor med sig av sina erfarenheter. Det öppnar upp en närhet. Det jag varit med om har också gjort att jag vågar närma mig andra människor som har det svårt.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Ragnild Pelo

Bild: Lina Eriksson

Tema: Kriser

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!