Spira

Bild: Lars Segerstedt

Premiär för drop in-dop

Festligt, speciellt och samtidigt enkelt. Så hoppas prästen Maria Lundgren att Umeås första dag med drop in-dop ska bli.

Drop in-dop har blivit allt vanligare inom Svenska kyrkan de senaste åren. Störst uppmärksamhet fick nog dopen i Stockholm och Visby på kronprinsessan Estelles dopdag 2012.

Lördag den 6 maj öppnar Mariakyrkan och Tegs kyrka för första gången dörrarna för en dopdag där barn, ungdomar och vuxna kan döpa sig, utan att behöva fixa en massa praktiska saker som fika eller särskilda inbjudningar. En av prästerna i Mariakyrkan är Maria Lundgren. Hon har varit förespråkare för en dopdag i Umeå ända sedan hon blev gripen av berättelsen om en 80-årig kvinna som döptes på drop in i Östersund. "Det hade bara aldrig blivit av tidigare."

Nu hoppas Maria att det kan bli av för fler barn, ungdomar och vuxna som länge burit på längtan.

Att döpas som vuxen innebär att man samtidigt konfirmeras. Därför behöver den som ska döpas åtminstone veta lite om kristen tro för att kunna bekräfta att hen vill ha med Gud att göra.

- Att döpas som vuxen är att säga till Gud: "Jag behöver dig", konstaterar Maria.

Någon checklista för att bocka av att man kan vissa saker eller "tror rätt" handlar det inte om, betonar Maria Lundgren.

- Jag brukar säga till konfirmander att om de tycker att allt med Gud är dravel ska de nog inte döpas eller konfirmeras. Men det räcker att känna: "Jag vet inte, men om det ligger något i det här vill jag ha en del av det."

Ibland frågar även föräldrar om de är "tillräckligt troende" för att låta döpa sina barn.

- Dopet är ingen prestation! betonar Maria Lundgren och fortsätter:

- I en av texterna som vi läser vid barndop säger Jesus: "Låt barnen komma till mig". Han säger inte "Låt de barn som lärt sig tro rätt komma till mig…"

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Församlingsinstruktionen

Bild: A A

Dop

Dopet är ett sakrament som ger människan samhörighet med Kristus och församlingen.

Vi vill:

öka antalet döpta, såväl barn som vuxna.

Läs hela måldokumentet som kallas FIN, församlingsinstruktion, på svenskakyrkan.se/umea

 

Detta är sista delen i serien om målen som Svenska kyrkan i Umeå satt upp 2015-2018.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!