Spira

Bild: Lina Eriksson

Hela påskens story i ett påskägg

Vad har påsken gemensamt med chokladmynt, gelefiskar och en
hallonlakritsskalle? Jo, i de salta, sura och syrliga bitarna ryms hela påskberättelsen

ar1702b_godisÄlska varann!

Jesus inleder måltiden med att tvätta sina vänners fötter. Sedan uppmanarhan dem: "Så som jag har älskat erska också ni älska varandra." Måltiden inspirerade den tidiga kyrkan att ordna knytkalas som kallades kärleksmåltider.

 

ar1702c_godisDelar bröd och dryck

Jesus samlar sina lärjungar till en sistafest, påskmåltiden. De äter bröd och dricker vin som Jesus ger en särskild innebörd. Sedan dess firar kyrkan nattvard, som sägs skapa gemenskap mellan Jesus och de som deltar.

 

 

ar1702d_godis

Säljer sin vänskap

När Jesus och lärjungarna ätit går de till Getsemane, en trädgård utanför Jerusalem,där Jesus har ångest, svettas och ber. Då kommeren beväpnad styrka och förbort honom. Lärjungen Judas har förrått honom för 30 silvermynt.

 

ar1702e_godis

Så dör han

Jesus förhörs och döms som upprorsman. Han hånas, misshandlas och korsfästs sedan på Golgota, som betyder skallen. Efter sex timmar dör han. En högt uppsatt man tar hand om Jesus kropp och lägger den i en klippgrav.

 

 

ar1702f_godis

Stenbumlingen är borta

Efter helgen går flera närstående kvinnor till graventidigt på morgonen för att smörja Jesus kropp.I evangelierna berättas att den stora stenen är bortrullad och en ängel talar om för dem att Jesus uppstått från döden.

 

 

ar1702g_godis

Bjuder på fisk

Enligt evangelierna möter Jesus sina lärjungar igen efter att han uppstått.Det berättas att han vid Genesaretssjö ger råd om var de ska få mycket fisk och sedan bjuder på bröd och glödstekt fisk på stranden.

 

ar1702h_godis

Gör peace-tecken

"Frid över er" hälsar Jesus efteruppståndelsen. Shalom betyder fred och frid, men också helhet. Enlig kristendomen gör Jesus död och uppståndelse människans relation till Gud, andra människor och skapelsen hel igen.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Tema: Påskägg

Började med tio kycklingar i vardagsrummet

3 påsksymboler i hönsfamiljen

Hela påskens story i ett påskägg

Påskägget som pdf

ar1702_paskagg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!