Spira

1961 byggdes stugan på Höga kusten. Då var Tage och Ainas dotter tre år och de var fast beslutna att hon skulle växa upp med föräldrar som höll ihop. Varje morgon tar Tage och Aina Uhlin en promenad tillsammans. Tage berättar ofta för Aina hur lyckligt lottad han är som har henne att dela sina dagar med. Foto: Rebecka Uhlin Bild: A A

Fångar vardagskärleken på bild

Tage och Aina Uhlin har varit gifta i nästan 60 år. De senaste åren har barnbarnet Rebecka fotograferat deras relation. Snart blir de prisbelönta bilderna en bok.

Det börjar med en vevgrammofon och en spark i Docksta i slutet av 40-talet. Tage har skött musiken på en ungdomsfest och Aina hjälper honom att transportera hem grammofonen på sin spark. Flera decennier senare blir deras äktenskap ett fotoprojekt som visas i bland annat Tyskland, Italien och Turkiet genom fotograf Rebecka Uhlins bilder.

- Jag är superintresserad av relationer, av hur människor förhåller sig till varandra, berättar Rebecka när vi sitter vid köksbordet i kedjehuset på Grubbe där morföräldrarna Tage och Aina bott sedan 60-talet.

År 2011 flyttade Rebecka in första gången för att fotografera sin mormor och morfar. Hon var nyfiken på vad som gör att "de fortfarande så kärleksfullt håller ihop". Efter en månad i stan och tre veckor i stugan på Höga kusten blev bilderna examensarbetet Äktenskapet under utbildningen på Nordens fotoskola.

Sedan dess har fotoprojektet fått flera utmärkelser, bland annat Årets bild 2012. Och Rebecka Uhlin arbetar fortfarande med projektet.

- Bilderna är inte morfar och mormors relation, det är min bild av deras relation, betonar Rebecka, som genom bilderna ser ett plikttroget par med tydliga roller som tycker väldigt mycket om varandra.

- Ni är alltid tillsammans, konstaterar Rebecka och visar en bild från farstukvisten i stugan där mormor tvättar fötterna och morfar sitter bredvid och läser.

På en annan bild klättrar Tage på en stege som Aina håller fast.

- Vi trivs ihop, säger Aina, som tycker att man måste rätta sig lite efter varandra för att kunna leva tillsammans och får medhåll av Tage: "Man får ta lite hänsyn".

 

Det viktigaste först

Det finns flera bilder när de odlar och jobbar med trädgården. Tage uppskattar Ainas praktiska sida, att hon "kan ta i med armarna och jobba".

- Du skulle ha sett oss i somras när vi avverkade timmer, säger Tage Uhlin och berättar om pallkragarna för att underlätta odling som de byggde efter inspiration i en trädgårdstidning.

Rutinerna är viktiga. Varje morgon går de en långpromenad "det viktigaste gör man på morgonen". Men först har de druckit kaffe tillsammans i sängen. Den dagliga kyssen kommer oftast på kvällen numera, innan de säger god natt.

Många av vardagshändelserna finns på bild. Rebecka fotograferar med sin morfars Hasselbladskamera som han köpte begagnad för 30 år sedan när han öppnade egen fotostudio på övervåningen.

- Som barn älskade jag att klä ut mig och bli fotograferad där, säger Rebecka. Morfar har berättat att när filmen tog slut sa jag genast: "Byt film!"

Numera fotar Tage bara digitalt medan Rebecka föredrar begräsningarna som det analoga ger.

- Det blir nästan som mindfulness. Allt är manuellt och kräver att jag är helt fokuserad, berättar Rebecka.

Nu har hon fått ett arbetsstipendium från konstnärsfonden som hon ska använda till att göra en bok av bilderna. I samband med den blir det också fler utställningar.

- Jag vill att människor som tittar på bilderna själva ska se, reflektera och få nya insikter. Kärlek är ett svårt ämne, det blir så lätt klyschigt och förutsägbart.

Kanske är boken klar till Tage och Ainas diamantbröllop den 2 november 2017.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Rebecka Uhlin är fotograf från Tavelsjö. Nu har hon fått stipendium för att göra fotobok av sitt projekt "Äktenskapet".

Vad uppskattar du mest hos din livskamrat?

ar1701b_rebeckauhlin

Aina Ulhlin: "Tage är snäll. Jag har ju lite häftigt humör, men då tystnar han bara och lyssnar."

 

ar1701c_rebeckauhlin

Tage Uhlin: "Ainas minne och hennes styrka. Du skulle ha sett när vi avverkade skog i somras!"

Tema: Kyss

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!