Spira

Erotik och lust tar plats i kyrkan

- Varför har ingen gjort bra, kristen erotik?
Det undrade Kent Wisti och skapade utställningen "Kyss" tillsammans med poeten Maria Küchen. I mars visas den i Ålidhemskyrkan!

Erotiska bilder och texter är kanske inte vad de flesta väntar sig att möta i en kyrka. Men prästen och konstnären Kent Wisti tycker att kyrkans arkitektur med guld och höga pelare ger utställningen Kyss en extra dimension.

- Den har ett väldigt anspråkslöst format, och blir som upphittade kärleksbrev som berättar om en annan längtan, något annat än makt och guld.

Kent Wisti brukar säga att utställningens form är erotik, men ärendet norm- och maktkritik. Fröet till Kyss såddes när han skulle skriva en debattartikel till Aftonbladet om sexualitet, kärlek och kyrkan. Han slogs av hur mycket det handlar om makt.

- Kyrkan har alltid varit lierad med makten, och ett sätt att behålla den är genom sexualmoralism, att binda människor i skam, konstaterar han.

Den sexuella revolutionen på 60- och 70-talen berövade kyrkan den makten, men enligt Kent Wisti gick människan bara från ett sexuellt förtryck till ett annat, ett kommersiellt där människor ska värdera och konsumera varandra. Han tycker att kyrkan är alltför tyst i detta och tror att det delvis beror på att den är rädd att återigen framstå som moralistisk. Men i Höga visan, Bibelns bok med erotisk lyrik, tycker han att kristendomen har en motbild att komma med, något som går mot allt slags sexuellt förtryck.

- Kyrkan måste inse vilken rebell Höga visan faktiskt är. I Gamla testamentets patriarkala värld står Höga visan ut med sin berättelse om ömsesidighet. Om någon tar initiativet är det snarast kvinnan.

 

Remixar Höga visan

Eftersom Kent Wisti inte såg någon annan lyfta fram denna motbild insåg han att han måste göra det själv och började arbeta med utställningen Kyss. Han bad poeten Maria Küchen vara medskapare, hon tände på idén och har använt Höga visans ord och meningar för att skapa nya texter.

- Hon säger själv att hon remixar Höga visan. Det är ett oerhört anarkistiskt sätt att förhålla sig till en bibeltext, och visar också att den är poesi, något som man kan göra en parafras på som all annan poesi.

Både texter och bildspråk i utställningen går utanför heteronormen, fast först trodde Kent Wisti att han hade misslyckats med det.

- Jag är själv heterosexuell och i bilderna jag skapat såg jag en man och en kvinna, berättar han.

Men en homosexuell man han visade bilderna för tyckte att de föreställde två män, och en kvinna såg två kvinnor.

Vissa bilder är tydligare med vad de föreställer, medan andra består av ett fåtal pennstreck.

- De kräver att betraktaren går in med sin egen sexualitet för att tolka dem. Det är nyckeln till att förstå vad bilderna föreställer.

 

Okej att det kittlar till

Reaktionerna hittills har mest varit "äntligen" och "detta har jag längtat efter". Bara ett fåtal har varit negativa. Och tanken med utställningen är heller inte att förarga eller provocera.

- Bilderna är så anspråkslösa att de är något besökaren själv måste söka upp. Det är inget som någon får kastat i ansiktet.

Kent Wisti hoppas att utställningen ska göra att den sexuella lusten får ta plats i kyrkan, eftersom den är en så viktig del av att vara människa. Han vill att besökarna ska känna sig glada och välkomna som hela människor, med allt vad de är.

- Och om någon får lite puls av utställningen är det gott att höra. Besökaren ska kunna känna att det kittlar till lite och veta att det är helt okej.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

"Jag är den som kommer ur öknen"

"Om du tar mig där"

Kent Wisti, bildkonstnär och präst, har tillsammans med poeten Maria Küchen gjort utställningen "Kyss - en meditation över Höga visan". Foto: Martin Garlöv

Kyss - i Umeå

Utställningen "Kyss - En meditation över Höga visan" består av 15 konstgrafiska blad med text och bild av Maria Küchen, poet, och Kent Wisti, konstnär och universitetspräst i Malmö.

Se utställningen i Ålidhemskyrkan 19 mars-23 april

Kärleken är stark såsom döden - en gudstjänst om sinnlighet som motstånd

Söndag 19 mars kl 11.00, Kent Wisti, Maria Küchen, Lisa Tegby, Susanne Dahl, David Bergius

 

Kyss - om Gud, kärleken och konsten

Söndag 19 mars kl 13.00, vernissage och samtal mellan Kent Wisti och Maria Küchen.

 

Evenemangen är i samarrangemang med Littfest.

Tema: Kyss

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!