Spira

Hemma hos familjen Audas Björkholm är hönsen en naturlig del av livet. Av äggen blir det både pannkaka och sockerkaka. Den första kullen kycklingar trivdes bra tillsammans med barnen Astrid och Edith. Bild: Matilda Audas Björkholm

Började med tio kycklingar i vardagsrummet

Familjen Audas Björkholm äter gärna ägg och skaffade därför höns för ett par år sedan.
- Jag gillar att vara producent och inte bara konsument, säger Matilda Audas Björkholm.

- Kan vi gå ut till hönsen direkt? När det är så här kallt är det risk att äggen fryser, säger Matilda Audas Björkholm och går före till uthuset på gården till familjens 20-talshus i Täfteå.

Mitt i hönshuset finns värmelampa och vattenskål och däromkring en blandad skock höns. Den brunspräckliga ölandshönan Mia har valt att lägga sig på sitt ägg så det kan Matilda inte hämta in nu. På en hylla sitter fyra dvärgkochiner som runda, svarta bollar. Två av dem är tuppar och kommer att säljas för att inte konkurrera med den äldre tuppen Sune. Han sprätter iväg längs golvet mot några vita industrihönor som familjen tog emot när de skulle avlivas.

- Tyvärr funkar industrihönsen inte så bra i flock. De förstår inte tuppens signaler, så han är på dem hela tiden och pickar, berättar hon och visar på en höna som ser lite luggsliten ut.

- Det är intressant att iaktta deras rangordning, men också lite tragiskt.

Tillbaka i det varma köket berättar Matilda att det var ett besök hos ena svågern som fick henne att till slut göra verklighet av drömmen att ha höns.

- Min svägerska hällde lite filmjölk över torrt bröd och gick ut med till deras kycklingar. Och jag tänkte "Är det inte svårare än så?".

Ett besök på hönsmarknaden i Vindeln "bara för att titta" slutade med att Matilda och hennes man kom hem med tio kycklingar som de placerade i vardagsrummet, eftersom de ännu inte hade gjort i ordning ett hönshus. Så småningom utökades flocken, nu i det färdiga hönshuset med hönsgård.

- På våren och sommaren släpper vi ofta ut dem och umgås med dem på gräsmattan. De är sällskapliga och tycker om att springa fritt på gården.

Matilda ville ha höns för att det verkade mysigt, men framför allt för att bli självförsörjande på ägg. Varje dag plockar familjen in två-fem ägg, stora vita från industrihönsen, vita eller rosaskimrande från ölandshönsen och små bruna från dvärgkochinerna. Flera av hönorna värper även på vintern, tack vare lampan i hönshuset. Och äggen går åt i familjen Audas Björkholm. När Matilda äter lunch hemma blir det ofta omelett eller fil med äggmacka. Familjen äter mycket pannkakor och våfflor och ofta ägg till frukost på helgerna.

- Och lite tjusigt är det om jag bakar kaka på sommaren när hönsen äter gräs. Då är gulan så gul att det ser ut som om jag lagt saffran i smeten.

 

Trots att familjen bor tvärs över vägen från en matbutik köper de sällan ägg.

- Jag gillar att äggen får reglera det vi gör i matväg. Finns det inga ägg i äggskålen gör vi inte pannkakor den dagen, säger Matilda och pekar på den turkosblå plastskålen, just nu välfylld med ett dussin ägg i.

- Jag tror att vi människor mår bra av att få vänta på saker ibland, och äggen får symbolisera det.

Matilda har på sig en kofta hon stickat själv, och på bordet framför henne ligger ett annat alster hon håller på att sy ihop. Hon gillar att inte bara vara konsument utan också producent, och hon skulle gärna utöka självförsörjningen.

- Får vore trevligt att ha. Jag stickar varje dag och det vore häftigt att använda egen ull till det. Och om vi inte var bortresta stora delar av sommaren skulle jag vilja ha ett trädgårdsland och växthus.

Nästa steg i hönsuppfödningen är att se om någon av hönorna får lust att ruva.

- Ölandshönsen har låg ruvlust, så vi har inte så stort hopp om dem. Men vi hoppas på dvärgkochinerna. Vi vill absolut ha kycklingar, det vore jättekul!

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Bild: A A

Matilda Audas Björkholm trivs med hönsen på gården.

Bild: Matilda Audas Björkholm

… om kycklingar

Jag har fått en nyttig distans till kycklingbitar som säljs billigt på mataffären. Det är galet att det ses som vardagsmat. Jag köper aldrig kyckling längre, och sällan annat kött.

… om höns

De är enkla och trevliga djur att ha, egna individer och därför intressanta att iaktta. Dessutom är de tacksamma för matrester!

Tema: Påskägg

Började med tio kycklingar i vardagsrummet

3 påsksymboler i hönsfamiljen

Hela påskens story i ett påskägg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!