Spira

Nybygge och renovering av Backens prästgård är nu i sitt slutskede. Bild: Ulrika Ljungblahd

Backens prästgård får nytt liv med gammal atmosfär

Kyrkans personal och verksamhet är tillbaka i Backens prästgård. Den 1 mars firade hantverkare, projektledare och annan personal renoveringen.

Backens prästgård, som byggdes i slutet av 1790-talet, är ett av Umeås äldsta hus. Nu har kyrkans personal och verksamhet åter flyttat in i det renoverade huset.

Ett av målen med renoveringen var att återskapa en av husets kvaliteter - siktlinjen från gavel till gavel. Senaste åren har huset bestått av många små rum. Nu faller ljuset åter in från flera håll, berättar byggnadsantikvarie Lena Tengnér, som varit engagerad i renoveringen av prästgården och färgsatt trädetaljerna.

- De som jobbar här får anpassa sig till att huset inte ursprungligen byggts som kontor. Men de får å andra sidan andra kvaliteter som inte finns i andra kontorshus!

Med på första rundvandringen är Birgitta Lundmark, som flyttade in i prästgården som ettåring i mars 1935. Hon bodde där med sin familj till 1952 eftersom hennes pappa var kyrkoherde i församlingen.

- Där var fars bibliotek. På lördagskvällarna skulle det vara tyst i huset. Då förberedde han sig för gudstjänsten. Vi andra satt framför brasan och lyssnade på radion.

Även prästen Inger Lohmander har tillbringat mycket tid i prästgården. Hon kom till församlingen som pastorsadjunkt efter att Backens kyrka brunnit. Då satt prästerna på nedre plan i prästgården.​

- För mig är det här som att komma hem. Det här huset andas både historia och nutid. De som jobbat med renoveringen har verkligen lyssnat till vad huset vill!

Arkitekt Albin Holmgren, White arkitekter, håller med.

- Det har varit ett jätteroligt projekt med en fantastisk ambition från beställaren. Vi ville skapa atmosfären av ett gammalt hus, även om det inte är perfekt återskapat.

I höst invigs den nybyggda paviljongen i anslutning till prästgården.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Ett 70-tal personer som på olika sätt varit inblandade i renoveringen av Backens prästgård firade att huset nu används igen.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Byggnadsantikvarie Lena Tengnér

Bild: Ulrika Ljungblahd

Inger Lohmander, präst

Bild: Ulrika Ljungblahd

Sagt:

ar1702b_sagt

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!