Spira

3 påsksymboler i hönsfamiljen

Ägg, kycklingar och tupp - inte bara symboler!

Kom alla mina kycklingar!ar1702b_kycklingar

Bland Bibelns bilder av Gud som kung, fader och härskare ryms andra. I Matteusevangeliet berättas att Jesus strax före påsktiden säger till de boende i Jerusalem "Hur ofta har jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna." Bilden av en hönsmamma förmedlar omsorg och beskydd. Bibelversen inspirerade Lina Sandell Berg att skriva psalmen "Bred dina vida vingar".

 

Ägg, ägg, mera äggar1702b_agg

På ett till synes dött ägg kan skalet plötsligt spricka och en ny levande varelse titta fram. I många kulturer har ägg därför fått symbolisera liv och livskraft. I kristendomen står ägget för Jesus uppståndelse, livet som segrar över döden. Traditionen att äta ägg till påsk beror på att ägg var en av de maträtter som inte fick ätas under fastan, samtidigt som hönorna kom igång med värpningen efter vintern. När fastan var över fanns alltså massor av ägg att frossa i.

 

Inte stolt som en tuppar1702b_tupp

Tuppen har genom historien fått symbolisera en mängd olika egenskaper och företeelser. Bland annat har tuppen stått för ljus och uppståndelse, eftersom den gal när den nya dagen gryr och solen går upp. Men i påsktiden symboliserar tuppen framför allt vaksamhet och att hålla fast vid sin tro. I evangelierna berättas att Jesus förutspådde att lärjungen Petrus skulle förneka honom tre gånger innan tuppen gol på långfredagens morgon.

Senast uppdaterad: 12 december 2017

Dela

Tema: Påskägg

Började med tio kycklingar i vardagsrummet

3 påsksymboler i hönsfamiljen

Hela påskens story i ett påskägg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!