Spira

Var Jesus en nattuggla?

Om Jesus var en morgonmänniska eller en nattuggla förtäljer inte historien. Flera viktiga händelser i hans liv hände i alla fall på natten.

Barn föds på natten

Det sägs att det föds fler barn på natten än på dagen. I julevangeliet berättas att Maria föder Jesus på julnatten, lägger honom i djurens matho och tar emot besök av nattarbetande herdar.

 

Nattligt vattenunder

En natt strax före gryningen kommer Jesus gående på Genesarets sjö fram till lärjungarnas båt, som kämpar i vågorna. På biblisk tid symboliserade natt och vatten fara och kaos.

 

Samtal i nattens mörker

På Jesus tid diskuterades religiösa frågor ofta på natten, och Jesus får besök av den högt uppsatte Nikodemus. Under samtalet yttrar Jesus de kända orden "Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son..."

 

Sista kvällsmaten

Nattvard är ett gammalt svenskt ord för kvällsmat, och nattvarden i Bibeln är sista gången Jesus äter tillsammans med sina lärjungar. Så småningom blir måltiden en rit i kyrkan.

 

Nattlig ångest

Ångest gör det svårt att somna, och Jesus ber sina vänner att vaka med honom i Getsemane trädgård natten innan han fängslas. Hans ångest gör att "svetten droppade som blod ner på marken."

 

Vilken uppståndelse!

Efter att Jesus korsfästs och begravts berättas att han uppstår tidigt på påskdagen. När Maria från Magdala och ett par andra kvinnor går till graven vid soluppgången är den tom och Jesus borta.

Helena Andersson

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Tema Natten

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!