Spira

Emma Brunesson tar upp kollekt och Albin Westlin hälsar välkommen till gudstjänsten i Umeå stads kyrka. Uppgifterna fördelades på ett planeringsmöte tidigare under veckan. Bild: Ulrika Ljungblahd

Vad är väl en gudstjänst i kyrkan...?

Vad är väl en gudstjänst i kyrkan...? Den kan vara dötrist och långtråkig och alldeles... alldeles underbar! Eller åtminstone lätt att känna sig välkommen till.

Emma Brunesson och Albin Westlin går nedför gången i Umeå stads kyrka med varsin kollekthåv. De 175 gudstjänstbesökarna sjunger Vi reser ett tecken ackompanjerade av piano, gitarr, cajón och ungdomskören Turbulens. Snart ska Mita Eek Wretling och Alva Sundström läsa böner och Tone Fjellstedt dela ut nattvarden.

Fem dagar tidigare sitter de tillsammans runt ett bord med färgglad vaxduk i församlingsgårdens källare för att planera gudstjänsten. Temat är "Den gode herden".

- Gött! säger diakon Myemma Nilsson, som leder samlingen.

Vi delar upp oss i tre grupper. En som pratar om bibeltexterna, en som väljer musik och en som pratar om vad vi ska be för.

Snart sprider sig sorlet. Musikgruppen leds av Elin Palm, som tillsammans med Tone Fjellstedt tagit fram agendan för den "ungdomsvänliga" gudstjänst som firas en gång i månaden i Umeå stads kyrka sedan ungefär två år tillbaka. Syftet är en mässa där många kan känna sig välkomna, oavsett ålder. Det ska vara hög delaktighet och lätt att hänga med. Sms-böner och en personlig berättelse i "stafettpinnen" är ett par av de återkommande inslagen. Och så förstås sånger som går att sjunga!

- När vi gjorde mässan satt vi med kantorn och valde ett gäng psalmer med bra texter som är lätta att sjunga med i. Även om man inte hört sångerna tidigare ska det gå att sjunga med, berättar Elin.

Nu väljer musikgruppen bland dem och några andra förslag på söndagens tema.

- Nr 60 tycker jag är konstig. Men 157 kan ni kolla på, säger Tone.

- Ja, den handlar ju om får - och att världen ska bli enad, säger Albin.

- "Vart jag går" är också ganska fin. Bra text i alla fall, konstaterar Elin och bläddrar vidare i psalmboken medan hon nynnar lite.

I en hörnsoffa lite längre bort sitter bibeltext-gruppen. De har precis läst texterna som ingår i söndagens tema. Prästen Anna B Ruther, som ska predika på söndag, ger lite bakgrund till berättelsen från Gamla testamentet.

- När den här texten skrevs var landet intaget. Det var en svår tid, typ som Syrien nu! Det kändes inte som att det fanns något land att återvända till.

En annan av texterna handlar om när Jesus beskriver sig som en god herde. Anna läser den en gång till. När hon därefter frågar efter spontanta tankar kommer ord som sammanhållning, tillit och trygghet upp.

- Har någon av er träffat en herde?

- Nej, men jag har träffat får. De är ju härliga! svarar Emma och berättar om de nyfikna Rödängsfåren som lärt sig att människor betyder mat.

Sedan fortsätter samtalet om hur beroende djur är av att någon tar hand om dem, hur lätt det kan vara att följa en ledare blint för att resten av flocken gör det och om terrorism som en varg som skingrar hjorden.

Även i förbönsgruppen kommer terrorism upp. Gruppen vill be för att inte rädslan ska ta över. De vill också be för de val som människor kan stå inför och för bra bemötande såväl på skola och jobb som i sociala medier.

Innan hela gruppen tar varandra i händerna och ber tillsammans fördelas alla uppgifter inför söndagen. Vem vill hälsa välkommen? Ta upp kollekt? Duka nattvardsbordet?

- Jag tror vi måste tänka lite genus där så att det även är någon man som delar ut nattvarden, inflikar Tone.

Det är nämligen inte bara alla åldrar som ska synas, gudstjänstgruppen tycker att det även är viktigt att både män och kvinnor medverkar.

- Det är ganska svårt för vi är ju flest tjejer, konstaterar Tone.

När det gäller val av bibeltexter är utmaningen den motsatta - de flesta handlar om män. Men när det dyker upp texter där en kvinna tar plats väljer gudstjänstgruppen gärna dem.

När söndagen väl kommer medverkar ett 15-tal ungdomar, kyrkvärdar och anställda i gudstjänsten. Plus kören Turbulens.

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Albin Westlin, Elin Palm och Tone Fjellstedt spånar kring musiken i gudstjänsten.

Bild: Lina Eriksson

Albin Westlin hälsar välkommen till gudstjänsten.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Emma Brunesson tar upp kollekten under gudstjänsten.

Bild: Ulrika Ljungblahd

Vad är en bra gudstjänst?

ar1603g_fin

Daniel Kjellgren

- Jag gillar växelläsning och när det är formellt. Jag kopplar av när jag är i kyrkan. Det är vila och inga krav. Jag bara glider in utan att behöva förbereda något.

 

ar1603f_fin

Helena Karlsson

- En bra gudstjänst är genomtänkt och har ett flyt. Jag är mest hemma med formen här i stadskyrkan även om jag är sällanbesökare numera.

 

ar1603h_fin

Tone Fjellstedt

- När majoriteten går därifrån och känner att den gav någonting. När det både kan vara en fartig låt och en lugn stund och många personer syns så att vi gör gudstjänsten tillsammans.

Om gudstjänst

"Gudstjänsten är något som görs tillsammans med möjlighet att dela liv och leva tro." Svenska kyrkan i Umeå vill:

  • stärka delaktigheten
  • att varje gudstjänstfirande gemenskap utvecklar gudstjänstlivet utifrån sina förutsättningar och utmaningar
  • öka antalet deltagare

 

Läs hela måldokumentet som kallas FIN, församlingsinstruktion, på svenskakyrkan.se/umea

Här kan du vara med

Ungdomsvänlig mässa

En söndag i månaden kl 11.00 i Umeå stads kyrka. Mässa med sms-böner och lättsjungna sånger. Alla som vill medverka kan skriva upp sig på en whiteboardtavla strax före gudstjänsten.

Sinnesrogudstjänst

Gudstjänsterna i 12-stegsrörelsens anda innehåller delningsrunda och bönestationer. Firas en söndag i månaden kl 11.00 i Böleängskyrkan. De som vill medverka träffas en timme i förväg.

Skattengudstjänst

Gudstjänst för alla åldrar som bygger på söndagsskolans upplägg Skatten. I Ersmarkskyrkan vissa söndagar kl 10.00. Alla blir delaktiga genom ljuständning, gemensamma uppdrag och öppna frågor.

Gospelmässa

Två söndagar per termin kl 18.00 i Backens kyrka med kören Backen Gospel. Alla som vill sjunga sångerna i förväg träffas
kl 17.40.

Se hela kalender för Umeå

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!