Spira

Mirna Nasri, George Attia och döttrarna Patricia, Vanessa och Stephany firar sin fjärde jul i Sverige. Bild: Malin Grönborg

Syrien eller Sverige – julen är sig lik

Julgran och pynt, fest och kyrkobesök. När Mirna Nasri firar jul med sin familj i Sverige är mycket sig likt från firandet för några år sedan i Aleppo. Hennes julönskningar handlar också om Syrien.

I syriska Aleppo satte Mirna Nasri, hennes man George Attia och döttrarna Stephany och Patricia igång med julförberedelserna i början av december. Familjen pysslade, klädde julgranen, pyntade hemmet med tomtar, stjärnor och ljus och på gården stod en konstgjord snögubbe. I Aleppo märks jultraditionerna tydligt, eftersom det är en stad med en stor kristen befolkning.

- På julafton gick vi till kyrkan, dit alla går, träffade människor och önskade dem en god jul, berättar Mirna.

På julaftons kväll brukade pappa George säga till barnen att gå och lägga sig för att tomten skulle kunna låsa upp dörren och lämna julklapparna, berättar dottern Patricia.

- Vi visste inte då att det var pappa som gjorde det!

På juldagen hälsade familjen på släktingar för att önska dem en god jul, och sedan blev det fest med släkt och vänner.

- Det var jätteroligt! Vi åt och dansade och drack vin, minns Mirna Nasri.

 

Samma traditioner som i Syrien

Rätterna som dukades fram var bland annat jabrak, vinbladsdolmar med ris, köttfärs och kryddor, kokade i citronsyra, och kebeh, friterade bullar av mixad bulgur fyllda med nötfärs. Därefter följde tårta, glass och godis.

Mirna Nasri brukade inte önska sig några särskilda julklappar, utan hoppades framför allt på god hälsa åt alla och ett bra jobb.

På grund av kriget i Syrien bor familjen sedan tre år tillbaka i Sverige, nu också med lilla nykomlingen Vanessa. Jularna har de firat tillsammans med Mirnas kusiner i Västerås, och så blir det även i år.

- Vi har inte släkt eller vänner här i Nordmaling, så vi reser dit. Vi har samma traditioner som i Syrien med att gå till kyrkan, äta god mat och dansa.

Mirnas julönskningar handlar framför allt om Syrien - hon önskar att kriget tar slut och situationen blir bättre för alla som bor där.

- Och så önskar jag att vi hittar någonstans att bo i Umeå! Det blir bra när min äldsta dotter börjar gymnasiet, och det är lättare att hitta jobb där.

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Vad önskar du dig i jul?

"En julgran med prydnader"

ar1606b_tema

För 1,5 år sedan kom Mariana Mihai till Sverige från Rumänien med man och fem barn. I år firar de jul i egen lägenhet och hoppas på tomte och gran!

I Rumänien brukade familjen fira jul genom att umgås, prata, be och äta, särskilt en speciell sallad som lagas varje jul.

- Men det var svårt och vi gav bara julklappar ibland, när vi kunde, berättar Mariana.

Hon brukade inte önska någonting till sig själv, bara att kunna göra det så bra som möjligt för sina barn. Familjen lämnade sin fattiga tillvaro i Rumänien och den första julen i Sverige firade de på EFS-gården på Backen.

- Det var jättebra och barnen var jätteglada! Tomten kom, och det fanns så mycket godis och presenter!

I år har Mariana jobb och familjen en egen lägenhet där de ser fram emot att fira julen tillsammans. Mariana hoppas att de kommer att kunna ha en julgran med prydnader och ljusslinga, och en tomte!

- Och så önskar jag mig en tv, för det har vi ingen!

 

ar1606c_tema

"Jag hoppas få uppehållstillstånd"

I Afghanistan önskade sig Said Habib Ullah ett Playstation. Sedan han kom till Sverige står något helt annat högst upp på önskelistan.

I Afghanistan brukade femtonårige Said få presenter till nyår och sin födelsedag. Oftast var det pengar och kläder, fast han helst ville ha ett Playstation.

- Men jag hade redan ett gammalt, så jag fick inte något nytt.

Saids tillvaro slogs sönder när han såg sina föräldrar dödas av talibaner och själv blev skadad och hotad till livet. Han flydde från Afghanistan och bor sedan ett år tillbaka i Umeå. När han nyligen kommit hit skjutsades han och några andra killar på asylboendet in till stan för att få titta på julskyltningen och firandet. I år ska han följa med sin gode man till Stockholm för att fira jul med hennes släkt.

- Jag hoppas att det blir bra på alla sätt!

Saids önskelista inför julen är lång, men han är tydlig med vad han önskar sig mest av allt.

- Jag hoppas att få uppehållstillstånd.

Tema: Önskelista

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!