Spira

Krönikan: Vattnar och bakar helst på natten

Natten kommer inte klivande med tunga steg. Den svävar in. Eva Gustafsson njuter av natten.

"Natten går tunga fjät runt gård och stuva…"

Det är inte så länge sedan vi lyssnade till den versraden, men den är helt fel! Natten kommer inte klivande med tunga steg som i rejäla marschkängor, den glider in, svävar in. Nästan utan att vi lagt märke till det är vi omslutna av mörkret och den sammetsmjuka sena timmen.

Jag njuter av nätterna! Min hjärna och hela mitt jag vaknar upp och går på högvarv. Jag är aldrig så kreativ som när de flesta andra gått och lagt sig och ljusen släckts i grannhusen.

Självklart måste jag också kliva upp på morgonen, det finns ju ett arbete att gå till, men hela mitt jag protesterar mot denna behandling. Tack och lov finns det en del som lika gärna kan göras sent. Damma möbler och prydnadssaker är utmärkt nattsyssla, precis som att vattna och plantera om växter. Baka småkakor går också bra.

Sedan finns det sådant som jag inte bör ta itu med när jag helst skulle vilja. Det är inte okej att ta ett midnattsbad i badkaret till exempel, som en av mina grannar påpekade för mig helt vänligt när jag var nyinflyttad. Då påmindes jag om Nils Ferlins diktrader: De dansar där uppe - klarvaket är huset fast klockan är tolv. Då slår det mig plötsligt att taket, mitt tak, är en annans golv.

Om Ferlin någonsin sade till grannarna att de störde vet jag inte, men det gjorde min tack och lov!

Då kan det vara bättre att ägna nattens timmar åt att skriva den här texten till Spira och önska er alla - vare sig ni ska sova, arbeta eller är nattdjur som jag - en riktig Bella Notte!

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Eva Gustafsson är reporter på Spira. Och helst vaken på nätterna!

Bild: Lina Eriksson

Tema Natten

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!