Spira

På loppis hittade Daniel Grankvist ljusslingorna han önskat sig ända sedan han var barn. Bild: Malin Grönborg

Klär granen med loppisfynd som glittrar

Två hela dagar tar det för Daniel Grankvist att klä sin julgran, och lika lång tid att plocka ner alltihop. Men det är det värt.

Daniel Grankvist är i full färd med att skapa julgrupper och på köksbordet trängs krukor, jord och blommor.

- Grupperna ser ganska lika ut år från år. Vissa saker kommer alltid med, som den här hemska grejen, säger han och håller fram en liten glittrig plastgran.

Sina julprydnader hittar han framför allt på loppisar. Det kan vara vad som helst som fångar intresset - att det är roligt, udda eller vackert nött. Han använder dem i julgrupperna tillsammans med mossa, växten Plättar i luften, ljus och hyacinter.

- Jag älskar hyacinter! De har så fina färger, många blommor och doftar så gott. Min skräck är att jag skulle bli allergisk mot dem. Visst blir jag lite täppt i näsan, men jag står ut, säger han med ett skratt.

Till vardags jobbar Daniel Grankvist i sin egen blomsterbutik. Ända sedan han var barn har han varit mycket intresserad av blommor, men fram tills för några år sedan ägnade han sig mest åt annat, som textilutbildning och undersköterskejobb. Under en svacka på jobbet valde han att utbilda sig till trädgårdsmästare och därefter var steget inte långt till att starta en blomsteraffär med en likasinnad kompis.

- Jag har ju alltid hållit på med blommor på fritiden, särskilt krukväxter, men min dröm ända sedan jag var liten har varit att få jobba med blommor, säger Daniel.

Daniels julminnen från när han var barn kretsar mycket kring granen och dess glitter och ljus, och när han blev lite äldre tog han över ansvaret i familjen för att klä granen och köpa pynt.

- Jag har alltid varit förtjust i det som lyser och glittrar. Det intresset kan man göra det mesta av i en julgran!

 

Minns ljusslingan från frisersalong

Att klä granen är i dag ett stort projekt hemma hos Daniel och sambon Anders. Pyntet är nerpackat i flera banankartonger som bärs upp från källaren. Därefter inleds ett tvådagarsjobb med att packa upp och hänga de mer än 500 olika julgransprydnaderna, till allra största delen äldre prydnader och loppisfynd. Här finns glittrande fåglar och kottar tillsammans med enorma mängder julgranskulor, både helt runda och ihåliga, enfärgade och dekorerade.

- Jag började med att köpa enstaka pynt, men det har bara blivit mer och mer. Nu har jag nog nått gränsen för vad som ryms och vad jag orkar hänga.

En del pynt är kopplat till minnen, som de regnbågsfärgade stora glasdropparna som hängde högst i granen hemma. Men framför allt är det ljusslingorna som väcker känslor.

- Jag minns en ljusslinga i en frisersalong i Hörnefors när jag var liten. Jag stod utanför skyltfönstret och tittade in på lamporna som var kottformade och i olika färger. När jag för några år sedan hittade en likadan på loppis blev jag otroligt glad!

För två år sedan blev Daniel ombedd att skriva på Nordiska museets julblogg och valde då att berätta om två av sina ljusslingor. En av dem hade han inte ens sett i verkligheten som barn utan bara på bild - reklam för en belysning med runda, kulörta lampor som väckte hans habegär. Lyckan blev stor när han hittade exakt de lamporna på en loppis.

- Mycket av min känsla för julen är kopplad till de fina sakerna. Kring högtider finns många traditioner som man fått med sig hemifrån och även om de inte är direkt kopplade till minnen tror jag de ger en känsla av trygghet.

 

Vill slappna av och äta julkakor

Även om Daniel älskar julen och många av dess traditioner är det vissa som inte berör honom särskilt mycket. Till exempel betyder julmaten nästan ingenting, "jag skulle lika gärna kunna äta köttfärssås". Och julklappar avskaffade hans familj redan på 90-talet, i dag ger han bara till sin sambo. Men trots nedbantad matlagning och minimalt julklappsköpande tycker han att julförberedelserna med pyntande, julkort och bakande tar nog så mycket tid, och att hålla på med dem är egentligen inget mål i sig.

- Det viktigaste är att få tid från julafton och framåt att bara slappna av och njuta av det som är gjort. Att vara i allt det fina och äta sina julkakor. Det är det som gör jobbet värt det, säger han.

Trots sin stora kärlek till glitter och ljus finns det en gräns också för Daniel.

- Granen pyntas så sent som möjligt, eftersom för mig börjar julen på julafton. Och till trettonhelgen har jag fått nog och är jätteless. Då packas allting ner i källaren igen.

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Daniels tre bästa jultraditioner

ar1606e_portratt

Klä granen

Granen tar två dagar att klä, inklusive planerandet. Pyntet är mest loppisfynd från 20 års samlande. Granen är alltid äkta "grenarna på en plastgran skulle aldrig räcka till". Daniel Grankvist tror inte att fascinationen för granen har med hans namn att göra, "fast kanske det är något undermedvetet".

ar1606c_portratt

Julbaka med vänner

Några veckor före jul ägnas en hel dag åt julbaket hemma hos en vän med två ugnar. Då produceras kakor som sedan delas upp mellan vännerna "det blir lagom mycket av varje sort". Favoritreceptet är rullrån, som Daniel fått av sin mamma Saimi "de blir så spröda och frasiga att de nästan faller sönder när man tar i dem."

ar1606b_portratt

Göra julgrupper

Blomstergrupperna Daniel skapar hemma är enklare än de han gör i sin blomsterbutik, och de brukar se ungefär likadana ut varje år. En blandad samling krukor fylls med mossa, Plättar i luften, ljus, roliga och udda julprydnader och framför allt hyacinter "utan hyacinter blir det nästan ingen jul".

Senast jag...

ar1606g_portratt

… köpte nytt julgranspynt

För två veckor sedan på Pryl 1900 köpte jag två små julgranskulor.

… blev förbannad

När jag cyklade och blev tutad på av en bilist trots att jag hade visat tecken när jag svängde. Jag gick tillbaka och sa till honom.

… inte läste ut boken
När jag läste Liftarens guide till galaxen. Tyckte den var obegriplig och inte alls rolig.

… prenumererade på en tidning
Det var på Trädgårdsliv, en svensk tidning som verkligen tar trädgårdar på allvar.

… önskade mig något
Jag önskar mig ett par fina byxor som inte är slimmade som långkalsonger. Det slutar nog med att jag får sy dem själv.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!