Spira

Fredrik Elgh är en av eldsjälarna i utgivningen av 1700-talsprästen Pehr Stenbergs självbiografi. På Backens kyrkogård ligger två av Pehrs söner begravda. Den ena heter också Pehr. Bild: Ulrika Ljungblahd

Hjälper prästen Pehr leva vidare

Jakten på kartor från 1700-talet slutade med fyra böcker av Umeåprästen Pehr Stenberg.
– Jag nördar gärna in på saker, förklarar Fredrik Elgh, en av utgivarna.

Fredrik Elgh är överläkare och professor i mikrobiologi med forskning kring herpesvirus på schemat, men på fritiden förflyttas han till 1700-talets Umeå. Det är sju år sedan han och Ola Wennstedt letade efter gamla kartor över Umeå och i stället hittade en självbiografi skriven av prästen Pehr Stenberg.

- Först och främst ville jag själv läsa de här texterna, säger Fredrik, som var fascinerad av historia redan som liten och köpte sin första bok Fältskärns berättelser av Zacharias Topelius som tioåring.

I dag tycker han att historien ofta riskerar att suddas ut och nämner Rosa villan och gamla sjukhuset som exempel. Kanske är det en anledning till att utgivningen blivit så viktig.

- Den ger en bra bild av Umeå för drygt 200 år sedan och han skriver så personligt! Jag kan riktigt se och lukta mig till livet på den tiden.

När Göran Stenberg, en ättling till Pehr, kunde berätta hur självbiografin gått i arv, lästs ur vid högtider och räddats ur bränder blev intresset ännu större.

- Pehr själv ville sätta ett avtryck i historien, säger Fredrik. Nu känns det som att vi hjälper honom mot målet!

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Pehr Stenberg

Pehr Stenberg (1758-1824) växte upp i Stöcke, gick på universitet i Åbo och arbetade som präst i Umeå landsförsamling.

Sista delen av hans självbiografi lanseras den 16 september med föreläsningar och musik i Umeå folkets hus.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!