Spira

Ger lesbiska missionärer plats på scen

För 100 år sedan hittade lesbiska och feminister en plats i frikyrkan. Nu blir deras berättelser synliggjorda i föreställningen "Missionären".

Det började med att Malin Hellkvist Sellén hittade ett gammalt släktalbum. Bland porträtten av resande evangelister fanns personer som hon uppfattade som "uppenbart homosexuella". Kunde de verkligen ha rört sig i de kristna konservativa sammanhangen i Västerbotten?

- Jag visste ingenting om väckelserörelsen, men det var något som krockade med mina föreställningar, berättar Malin Hellkvist Sellén.

Som konstnär och koreograf bestämde hon sig för att utforska ämnet och började leta i arkiv, läsa gamla brev, bläddra i fotoalbum och göra intervjuer.

- Jag blev glatt överraskad av hur radikala och modiga många av kvinnorna som verkade inom missionen var, oavsett om de var lesbiska eller inte. Kopplingen mellan väckelserörelse och kvinnorörelse var också ny för mig, säger Malin.

Under tre månader hade Malin även hjälp av researcher Elfrida Bergman från Umeå.

- Mitt största wow-fynd var en poesisamling med 20 kärleksdikter skrivna av en lesbisk och djupt troende kvinna, berättar Elfrida Bergman. Den fick jag gåshud av!

Det mest smärtsamma spåret var journalerna för en ung kvinna på mentalsjukhus. Hon beskrivs som trotsig, otrevlig och med "homosexuella begär" till andra patienter.

Elfrida ser en olycklig tonåring med känslor som inte passar in i det dåtida samhället och som därför blir sjukare och sjukare.

- Det är intressant vad som i vissa tider ses som sjukdom och vad som ses som normalt, säger Elfrida. En människa kan också bli sjuk av att inte få vara den hon är.

 

Bryter normer på foton

Elfrida och Malin hittade kvinnor som på olika sätt bröt mot dåtida normer i flera frikyrkor, bland annat Frälsningsarmén och Pingströrelsen i Västerbotten. Kvinnor reste och levde tillsammans, de startade församlingar, var ledare och byggde upp social verksamhet.

På gruppfoton bryter kvinnorna mot normerna när det gäller både kroppsspråk och klädsel. Även om inte alla var vad vi i dag skulle kalla lesbiska, hade de möjlighet att driva kvinnokamp och leva utanför den traditionella heteronormen med man och barn. Inom Frälsningsarmén uppmanades kvinnor till och med att inte gifta sig eftersom de då skulle förlora sin frihet.

- Hade vi levt på den tiden hade vi varit frälsningssoldater. Det var sjukt punkigt! De gjorde motstånd mot allt möjligt! säger Elfrida Bergman.

I slutet av 1800- och början av 1900-talet var frikyrkan radikal på många områden, inte minst genom engagemanget för kvinnlig rösträtt. I väckelserörelsen fanns populärmusiken, kroppen och extasen.

- Jag är så otroligt inspirerad av att det i alla tider har funnits människor som vågat bryta normerna, tänja på gränserna och lita på sin känsla. Vi behöver de historierna i dag, säger Malin Hellkvist Sellén.

 

Fantasin krävs för att återskapa historia

Nu skriver Malin manus till den koreograferade berättarföreställningen som har premiär i september i Umeå.

- Visst finns det fortfarande massor av fördomar och förtryck som måste synliggöras, men den här föreställningen är lustbetonad och visar på möjligheter! säger Malin.

Föreställningen bygger på det material hon hittat, men personerna på scen är uppdiktade.

- Konsten och fantasin är viktig för att återskapa historia som funnits, men som försvunnit. Det gör den inte mindre sann.

 

Följ arbetet med Missionären här

Senast uppdaterad: 7 september 2016

Dela

Skådespelarna Lotti Törnros och Meliz Karlge i föreställningen Missionären som har premiär den 22 september i Umeå.

Bild: Sofia Runarsdotter

- Det finns så stora luckor i vår historieskrivning, kvinnor är marginaliserade och lesbiska helt osynliga, säger Malin Hellkvist Sellén.

Bild: Sofia Runarsdotter

Elfrida Bergman. Foto: Sofia Lindquist.

Missionären

Berättarföreställning om lesbiska kristna missionärer i början av 1900-talet i Sverige.

Premiär den 22 september på Kvinnohistoriskt museum, Umeå.

Produceras i samarbete med Norrlandsoperan.

Koreografi och regi: Malin Hellkvist Sellén.

Research: Malin Hellkvist Sellén och Elfrida Bergman, Umeå, har tidigare arbetat med projektet Queering Sápmi.

Tema Normer

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!