Spira

Georg Andersson: "Jag blir upprörd, rasande, arg och förtvivlad"

"Fler måste ta ansvar i politiskt arbete för demokratin och människovärdet. Samtidigt hoppas jag att vi som kyrka ska kunna vara en god kraft för rätt och rättfärdighet i samhället."

"Hör upp du sorgset kvidande, se här din svåra roll: att inse världens lidande, med glädjen i behåll". Orden är formulerade av den underfundige Tage Danielsson. Hans röst tystnade 1985, men många av hans insiktsfulla tolkningar äger full giltighet även i dag.

Världens lidanden har inte minskat. Det har ökat. Därför vill jag kvida, reagera, protestera, demonstrera. Ja, jag blir upprörd, rasande, arg och förtvivlad. I det tillståndet flyr jag till Stig Dagermans dikt.

Jorden kan du inte göra om,
stilla din häftiga själ,
endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.

Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler
en hungrande människa mindre
betyder en broder mer.

Jag vill gärna erkänna min svårighet att stilla min häftiga själ, men livet har lärt mig att det krävs ett gemensamt organiserat arbete för att förändra världen. Fler måste ta ansvar i politiskt arbete för demokratin och människovärdet. Samtidigt hoppas jag att vi som kyrka ska kunna vara en god kraft för rätt och rättfärdighet i samhället. Den profetiska rösten måste vara vägledande.

I väntan på att en ny värld ska bli möjlig har vi många möjligheter att göra en annan människa väl och därmed ha glädjen i behåll. Jultiden ger oss goda tillfällen. Det kan vara ett besök hos någon som är ensam, stöd i kampen för en humanare flyktingpolitik, ökat givande till biståndsorganisationer eller en gåva i tiggarens pappmugg. En gåva given av glädje skänker glädje till både givare och mottagare.

Senast uppdaterad: 15 december 2016

Dela

Georg Andersson, ordförande i kyrkofullmäktige, Umeå

Bild: Lina Eriksson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!