Spira

Dan-Ove: ”Vi borde skrika som Rakel”

Årets Värnlösa barns dag borde uppmärksamma de tiotusentals flyktingbarn som nu hotas av utvisning.
– Vi får inte titta bort! säger umebon Dan-Ove Willman.

Strax efter jul infaller Värnlösa barns dag. Då berättas om Herodes mord på små pojkar efter Jesus födelse. Bibelordet Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn är dagsaktuellt, menar Dan-Ove Willman. I ett inlägg på Facebook uppmanar han därför Umeås kyrkor att uppmärksamma ungdomarna som hotas av utvisning till Afghanistan och därmed riskerar att dödas.

På boendet där han arbetar har stämningen förändrats, särskilt de senaste två månaderna.

- Ungdomarna sover dåligt, har ångest och mardrömmar. De hade precis fått lite trygghet, börjat lära sig svenska, få rutiner och gå i skolan, säger Dan-Ove Willman, som engagerar sig tillsammans med andra lärare, socionomer och gode män i nätverk som "Vi står inte ut". Han kallar det en rörelse av människor med kunskap och erfarenhet av likabehandling och barns rättigheter som "gör så gott de kan".

- Jag uppfattar mig själv som intellektuell och rationell, men just nu behöver vi släppa de här barnen närmare hjärtat, säger Dan-Ove som tycker att han själv blivit öppnare och varmare av sina relationer med nyfikna och motiverade ungdomar.

Visst kan man diskutera öppna gränser och detaljer i politiken.

- Men just nu handlar det om
20 000 levande människor som har relationer här, en framtid och förhoppningar! Vad blir Sverige om vi tycker det är okej att utvisa dem till ett land där regeringen inte har kontroll och förföljelsen av folkgruppen hazarer är systematisk?

Ulrika Ljungblahd

 

Var och en av de tusentals ungdomar som riskerar att utvisas är en individ, betonar Dan-Ove Willman som arbetar på ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!