Spira

Pride-Jesus och tiggare blev ikoner på presenning

Händer i närbild och en regnbågsfamilj. Det är några av motiven på Mats Hermanssons presenningsikoner som han ställer ut i Ålidhemskyrkan i höst.

Till vardags är Mats Hermansson domprost i Visby. På somrarna målar han presenningsikoner som avkoppling. Han betonar att de inte är ikoner, men att de är inspirerade av ikonmåleri och han fascineras av kontrasten mellan de slitna tygerna och den glänsande förgyllningen. Användningen av begagnade presenningar med hål och stämplar blir också en återbruksmanifestation.

Årets 20 nya ikoner föreställer bland annat tiggare, en Auschwitz-fånge och "den heliga familjen" som består av två kvinnor och deras son. Bilderna är kommentarer till de samtal som pågår i samhället.

- Jag försöker utveckla mig och måla bilder som handlar om vår vardag, säger Mats.

Tiggarikonen är ett sätt att bearbeta att det sitter tiggare på gatorna i Sverige.

- Jag är väldigt tagen av det. Vi är vana vid att se fattigdom som ett förbönsämne eller kollektändamål. Nu är vi lite rådvilla, men det blir en påminnelse för oss som lever i överflöd om hur livet kan te sig. Deras uppenbarelse blir en uppmaning till reflektion över vårt eget liv och hur vi kan dela det med andra, säger Mats Hermansson.

Vilka bilder som kommer att visas på hans första utställning i Umeå är inte klart. En Pride-Jesus med regnbågsfärgerna och uppmaningen "Var inte rädd" brukar dock alltid följa med.

- När man gör något som är riktigt viktigt, är det alltid några som blir sura och andra som blir väldigt glada, konstaterar Mats Hermansson.

Ett annat vanligt motiv på presenningsikonerna är händer.

- När vi bett klart måste vi knäppa upp våra händer och agera med de händer som vi fått, i samma riktning som vi bett.  Våra händer är Guds redskap för att kunna agera i solidaritetens och kärlekens riktning, säger Mats Hermansson.

Förhoppningen med utställningen i Umeå är att besökarna ska få en stunds stillhet och ana en glimt av det heliga.

Senast uppdaterad: 10 september 2015

Dela

Presenningsikon av Mats Hermansson.

I oktober visar Mats Hermansson sina presenningsikoner i Ålidhemskyrkan.

Presenningsikoner i Umeå

Ålidhemskyrkan den 11 oktober-13 december

Vernissage 11 oktober kl 13.00 med konstnär Mats Hermansson.

Läs mer på presenningsikon.se

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!