Spira

Nr 3 2015

Ute den 21 maj

Tema: "Berätta mera"
Hon upptäckte naturens läkande kraft
5 vägar att pilgrimsvandra
Bibeltexter får hjälp att rymma


Innehåll

Inledare: Berättelserna som får hjälp att rymma

I Spira nr 3 vill vi berätta och berätta om.

 

"Det går inte läsa som det står"

Lina Sjöbergs älsklingsberättelser finns i Bibeln. Nu vill hon hjälpa sex av dem att rymma från trånga teologiska tolkningar.

- Jag vill visa att det här är bra litteratur!

 

Kritor och prat gav oväntad insikt

"Bild & berättande" i Backens kyrka vill stimulera både kropp och själ. Med hjälp av akvarellfärger och berättande, med vetevärmare och lyxigt fika, lyfter deltagarna fram det som de bär närmast hjärtat.

Därför gillar vi resor på film

Odysseus gör det, liksom Bilbo - ger sig ut på långa resor. "Resan" är ett uråldrigt tema i berättelser och böcker, som även dyker upp i moderna rymdäventyr på film.

Magiskt att dela livsberättelser

"Mänsklig mognad är en process där det inte enbart gäller att förstå utan även att låta sig bli förstådd." Det skriver diakon Erik Hansson i en krönika.

 

Stroken, sorgen och vägen tillbaka

På ett ögonblick förlorade Susanne Kostet språk och rörlighet i en stroke. Hon har tränat och sörjt, och hittat en väg vidare. Nu vill hon hjälpa andra i en sorgegrupp.

 

Söker bilder av modiga Maria

Jesus mamma Maria var modig och nyskapande. Det säger prästen Yvonne Eriksson som efterlyser fler Mariabilder i Umeås kyrkor.

 

”Det går bra att krama svenskar”

Det är inte bara svenska volontärer som besöker andra länder. I vår har Tegs församling haft besök av Isabella Reinmann Gnas och Catia Ucker från Brasilien.

Söker de gröna och sköna orden

Det finns ord som stoppar och stänger ute. Och det finns ord som vi längtar efter och söker. Det skriver Kenneth Nordgren, kyrkoherde Umeå.

 

5 sätt att göra en pilgrimsvandring

På jakt efter frihet, enkelhet och andlighet? Testa en pilgrimsvandring!

 

De firar nattvard i vardagsrummet

När församlingsborna inte kan komma till kyrkan längre, kan prästen komma hem till dem. I dag firar Erik Holmlund nattvard i vardagsrummet hos Marianne Tobiasson.

 

Omar Kulane: Vad är viktigt på riktigt?

"Jag vill lämna goda spår efter mig. Det viktigaste är trots allt hur vi människor är mot varandra oavsett ras, religion eller färg." Det säger Omar Kulane, kanske mest känd som reggaebusschauffören. Nu driver han en körskola i Umeå.

"Kan jag flyga utan dåligt samvete?"

"På semestern vill jag resa, ofta med flyg eller bil. Även om jag har dåligt samvete för utsläppen känns det som min resa inte spelar någon större roll. Hur ska jag göra?"

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!