Spira

Umeås muslimer fastar kl 03-21

Sista lördagen i juni startar årets fastemånad Ramadan. Under den ljusa sommarmånaden kommer Umeås muslimer att fasta mellan kl 03 och 21 – som om det var den 1 maj.
– Det känns jättebra, säger Ahmad Muhanna, föreningen Muslimer i Västerbotten, om beskedet från Europeiska rådet för fatwa och forskning.

Under fastemånaden Ramadan ska fastan pågå från gryning till skymning. I norra Sverige, när det nästan aldrig blir mörkt, är fastetiderna ett problem.

- I fjol var det kaos, säger Ahmad Muhanna. Några valde att fasta enligt Saudiarabisk tid, andra fastade Umeåtid.

Inför årets fasta var därför imam Hussein Halawa, från Europeiska rådet för fatwa och forskning, inbjuden för att själv uppleva det nattliga ljuset och ge råd i frågan, en så kallad "fatwa". Och häromdagen kom beskedet. Västerbottens muslimer kommer att fasta samma tider som den senaste dagen det fortfarande var skymning och mörkt - nämligen den 1 maj. Årets fastetider under ramadan blir därför 03:11-21:03.

- Vi har precis gjort en tidtabell för fastan och bönetiderna som snart skickas ut, säger Ahmad Muhanna.

Muslimer i Luleå och Kiruna kommer istället att följa Stockholms tider för fastan.

 

Tidtabell för hela året

Nu är fastetiderna för sommaren lösta, men det är inte heller helt enkelt när ramadan infaller under vintern.

- På vintern har vi bara några timmar att fasta, konstaterar Ahmad.

Eftersom bönetiderna också styrs av ljuset innebär det att fem bönetillfällen kan infalla under två timmar, vilket kan vara svårt att få till under en arbetsdag. Så i vinter kommer någon representant från Europeiska rådet tillbaka.

- De har lovat att göra en tidtabell som fungerar för norra Sverige hela året - både för ramadan och för bönetiderna, berättar Ahmad.

Dela

Tiderna för årets ramadan har distribuerats till Umeås muslimer.

Över 300 muslimer från Västerbotten samlades den 11 juni för att lyssna till imam Hussein Halawa, generalsekreterare i Europeiska rådet för forskning och fatwa.

Imam Hussein Halawa, från Europeiska rådet för forskning och fatwa, besökte Umeå för att hjälpa Västerbottens muslimer med tiderna under ramadan.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!