Spira

Imamen Othman Al Tawalbeh och prästen Maria K Rydinger. Bild: David Dahlberg

Religion måste få synas

– Hos oss är alla religioner välkomna, säger imamen Othman Al Tawalbeh, som med prästen Maria K Rydinger leder projektet Tillsammans för Sverige. De besökte Umeå som en försmak av kyrkans arbete med religionsdialog under 2014.

Ljuset i tunneln, jag undrar, ser inget jävla ljus, men fråga mig, jag vet allt om alla nyanser av svart.

Hiphoplåtar om förorten blandas med berättelser baserade på verkliga öden i Förorten brinner, en föreställning om utanförskap med Teater Fryshuset. Tillsammans med projektet Tillsammans för Sverige besökte de i september Ersboda Folkets hus, universitetet och Dragonskolan, inbjudna av Svenska kyrkan och Sensus.

- Det är en kick-off för vårt arbete med religionsdialog under Umeå 2014. Då arrangerar vi utställningen Gud har 99 namn, berättar Mikael Åström, Svenska kyrkan.

Efter lunch tar imamen Othman Al Tawalbeh och prästen Maria K Rydinger vid med föreläsningen Religion - problem eller möjlighet? Tillsammans har de startat religionsdialogprojektet Tillsammans för Sverige med bas i Fryshuset. Där ryms bland annat en interreligiös utbildning för ungdomsledare och ett program för att lära ungdomar att själva berätta om sin religion i skolan.

- Vi vill ta religionsdialogen till verkligheten, anpassad till ungdomar, som ett verktyg för att bygga broar, säger Othman Al Tawalbeh.

- Visst lever vi i ett sekulärt samhälle, konstaterar Maria K Rydinger, men religionen måste få synas. Det är en del av vår religionsfrihet.

Tolerans är att vara nyfiken

Inbjudna till temadagarna är personal från KFUM, skola, socialtjänst, polis och kyrka samt studerande. En av deltagarna är Daniel Nilsson, ledare för kommunala projektet Drop in, som ska öppna föreningslivet för fler ungdomar.

- Jag tror att tolerans handlar om att vara nyfiken. När jag arbetat som fotbollstränare med muslimska ungdomar har jag fått fråga dem hur de påverkas av att fasta, för att lära mig.

Frågan om dialog behöver lyftas överallt där religioner möts, menar han, som själv blivit mer inspirerad att arbeta med det efter dagen.

- Jag kan förmedla vikten av att vara nyfiken och våga fråga. Dialog ökar kunskap och minskar fördomar.

Senast uppdaterad: 9 november 2017

Dela

Umeå 2014: Peace, love and understanding

I september besökte Teater Fryshuset Umeå med föreställningen Förorten brinner tillsammans med en imam och en präst från ett religionsdialogprojekt.

Arrangemanget var en kick-off för Svenska kyrkans arbete med religionsdialog i form av utställningen Gud har 99 namn på Ålidhems bibliotek under Umeå 2014. Utställningen presenterar sex av de stora världsreligionerna.

Kulturhuvudstadsåret 2014 arrangerar Svenska kyrkan fototävling, barnmusikal, samisk vandring, multimediamässa, psalmmanifestation, kyrkopera, utställning kring religionsdialog, pilgrimsapp, konst-
utställning, filmhelg och orgelskoj.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!