Spira

Brita Nilsson och Staffan Nygårdh konfirmerar Hans Lindgren under påsknattsmässan i Ålidhemskyrkan. Bild: Peter Lindegren

51 år och nyss konfirmerad

Hans Lindgren konfirmerade sig på påskaftonsnatten i Ålidhemskyrkan – en stor och omvälvande händelse.
– Nu är jag verkligen omfamnad av kärlek och känner att jag har en tro!

De flesta konfirmerar sig i högstadiet, men inte Hans Lindgren. Uppväxten i en ateistisk miljö bidrog till att han inte tyckte att det var något som angick honom.

- Kompisarna konfirmerade sig, men jag hade aldrig de tankarna och visste nog inte riktigt vad det var egentligen, berättar Hans.

Ett tag var han ändå med i församlingens kör i Kiruna där han gillade gemenskapen och känslan, utan att kunna sätta fingret på varför. Tron har smugit sig på, särskilt sedan han träffade Gun-Marie som han gifte sig med 2009.

- Frun har en tro sedan barnsben och nu läser hon till präst, säger Hans. Jag har följt med på mässor och så i kyrkan och känt mig stolt över henne. Jag har ändå varit lite tveksam till det hela för egen del.

Sedan hände något som fick honom att börja omvärdera sina tankar och känslor kring livet. Vid en rutinundersökning upptäcktes ett allvarligt hjärtfel och operationen var ett faktum. Operationen gick bra, men väckte någonting i honom.

- Alla känslor hamnade plötsligt väldigt utanpå och jag kan nog säga att hela upplevelsen väckte en tro jag inte visste att jag hade.

Staffan Nygårdh, som är präst i Ålidhems-
kyrkan pratade om katekumenat, en väg till kristen tro, och Hans ville vara med. Sedan i höstas har han varannan vecka gått till kyrkan för att med andra vuxna prata om tro, bibeltexter och deras tolkning.

- Vi har varit en jättehärlig grupp och jag har längtat till varje tillfälle, berättar Hans. Även om jag inte hunnit så långt i min tro än, så är känslan överväldigande.

 

Pirr inombords

De andra i gruppen valde att inte konfirmera sig, men för Hans var det självklart, så på påskaftonsnatten var det dags.

- Jag var inte direkt nervös, men det kändes ett pirr inombords, säger han. Staffan hade pratat med mig om att handpåläggningen kunde kännas speciell och det gjorde den också. Det var en stark upplevelse!

Hans tycker att han tydligt kan känna i kroppen att där finns en tro på Gud numera. Där finns en känsla av att vara nöjd och tillfreds. Det är en stor skillnad sedan tidigare. Då kunde han ibland tycka att »det inte var så noga«, men i dag har också små saker fått en större betydelse.

- Det är som att alla bra och fina saker har upphöjts, förklarar han. Jag själv har också fått en större betydelse; bland vänner, på jobbet, i allt faktiskt. Någonting jag önskar att alla kunde få känna av.

Han pratar gärna om den glädje och gemenskap han får av att gå till kyrkan och då särskilt till nattvarden. Där kan han vara den han är och får en inre ro.

- Där finns så mycket kärlek, säger Hans och ler. Är det kallt ute, så blir jag ändå alldeles varm inuti!

Senast uppdaterad: 23 maj 2013

Dela

Hans Lindgren konfirmerade sig som vuxen.

Bild: Peter Lindegren

Tema: Minnen för livet

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!