Spira

Teologi som rymmer Moder Jord

– Det finns ingen större fråga just nu än jordens överlevnad. Om inte teologin också fokuserar på det som är mänsklighetens största fråga är teologin irrelevant.
Det säger Magnus P Wåhlin, ekoteolog. Under Framtidsveckan besöker han Umeå för att tala om Moder Jord, ekoteologi och utmana kyrkan att bli Sveriges största miljörörelse.

Syftet med Framtidsveckan den 20-28 april i Umeåregionen är att skapa mötesplatser med miljö, klimat och hållbar utveckling i centrum. Olika studieförbund och föreningar deltar med arrangemang för allmänheten.

Svenska kyrkan arrangerar bland annat inspirationsföreläsningar med Magnus P Wåhlin från Växjö som är präst och skrivit en bok om ekoteologi. Ekoteologi är en helhetsteologi som vill se att människan, Gud och hela skapelsen hör ihop.

- Jag hoppas att människor som tycker att det här är i periferin av kristen tro ska inse att det är centrumfrågor, säger Åsa Norin, diakon Kyrkan på Campus.

Magnus Wåhlin anser att kyrkan historiskt fokuserat för mycket på individens frälsning och glömt världen runtomkring. Nu utmanar han Svenska kyrkan att gå i bräschen för ett nytt ekonomisk system.

- Tror man som jag att Gud har en idé för den här jorden och mänskligheten måste jag som kristen arbeta för det. Om vi läser Bibeln så finns det ingenting om marknadsliberalism, utan ett helt annat tänkande när det gäller ekonomi, säger han bland annat i ett samtal med Birger Schlaug om sin bok "En annan värld är möjlig! Teologi i klimatkrisens tid" (Ordbrukets förlag 2010). (Se hela samtalet på URs webbplats)  

Magnus P Wåhlins blogg Ekoteologi 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dela

Framtidsveckan i Svenska kyrkan

> Temafrukost lördag 20 april kl 9.00-11.00, Ersbodakyrkan
Ringmärkning av fåglar på Stora Fjäderägg
Ornitolog Christer Olsson berättar och visar bilder. Pris 50 kr, anmälan senast 17/4 till kersti.sundquist@svenskakyrkan.se, eller teleton 090-200 2676

> Mässa söndag 21 april kl 11.00, Ersbodakyrkan
Vägen till livet - om att odla ekologiskt där man bor.  Annika Burholm, stadsodlare, medverkar.

> Föreläsning En annan värld är möjlig - teologi i klimatkrisens tid
tisdag 23 april kl 11.00-13.00 samt kl 18.30-21.00, Kafé Station

Magnus P Wåhlin tror på det radikala evangeliets förlösande kraft och pläderar kraftfullt för en ekoteologi som driver oss alla ut i handling. Han är skolpräst på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö och har tidigare varit  miljöhandläggare i Växjö stift.
Arrangör: Kyrkan på Campus, Sensus, Svenska kyrkan i Umeå,  Kontakt: Åsa Norin, 072-539 11 46, asa.norin@kyrkanpacampus.se

Inbjudan som pdf.

> Knytmiddag onsdag 24 april kl 17.30, Ersbodakyrkan
Ta med dig och dela med andra.

> Ekologisk odling onsdag 24 april kl 18.30, Ersbodakyrkan
Annika Burholm. Arrangör: Ersbodakyrkan och Sensus.

> Omställning i praktiken börjar med pengarna - Ekobanken som verktyg  fredag 26 april kl 12.15-13.00, Hörsal A Umeå universitet

Att ställa om till ett mer hållbart samhälle är en global fråga som diskuteras på flera toppmöten världen över. Samtidigt behöver omställning ske lokalt och regionalt för att något ska hända i praktiken. Seminariet leds av Pia Högström, ledamot av Ekobankens fullmäktige. Arrangör: Studiefrämjandet, Handelshögskolan, Kyrkan på Campus.  Kontakt: johanna.paulsson@studieframjandet.se

> Mässa söndag 28 april kl 11.00, Ersbodakyrkan
Att växa i tro med insikt, mod och motstånd.  Erik Danielsson, kommunpolitiker, samtalar med oss om hur vi kan påverka miljöarbetet i Umeå. 12.45 Fortsatt samtal med Erik Danielsson. 

Hela programmet för Framtidsveckan i Umeåregionen

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!