Spira

Innebandyspelare skänker pengar per mål

Nästan 200 innebandyspelare och supportrar är med i insamlingen ”Play for charity – utrota hungern!” som Innebandybloggen i Umeå dragit igång. Nu hoppas initiativtagarna på 50 000 kronor till Svenska kyrkans fasteinsamling.

Stora delar av innebandysverige har blivit engagerat i Svenska kyrkans fasteinsamling "Utrota hungern". Svenska landslagets lagkapten skänker till exempel 100 kr per vinst och utvisning. IBK Dalens ordförande skänker bland annat en femhundring för att damerna blev tabellfyra.

Allt började när Jakob Arvidsson och Johan Flinkfelt, som skriver Innebandybloggen utmanade andra spelare och supportrar att skänka en slant vid varje mål/assist/vinst. Knappt två veckor senare har 185 personer anmält sitt intresse.

Hur kommer det här sig, Jakob Arvidsson?

- Jag jobbar ju i kyrkan, så jag kände till insamlingen och funderade på hur man skulle kunna skänka pengar på ett litet roligare sätt och kombinera det med mitt innebandyspelande.

Jakob beslutade sig för att skänka 100 kronor per poäng/utvisning och 100 kronor per vinst hans lag Thorengruppen tar. Kollegan Johan skänker 50 kronor per poäng och 50 kronor per vinst. Sedan utmanade de andra att haka på.

- Det tog väl kanske tio minuter så hade vi fått med den första. Den andra som klev in var Sveriges lagkapten Johan Samuelsson.

Idén byggde på att en spelare skänker en valfri summa pengar per mål och assist som han eller hon gör. Fantasin visade sig dock vara större än så. På Facebook och Twitter #playforcharity fortsatte spelare och andra intresserade att utmana varandra. Nu skänks pengar för allt ifrån täckta skott och benböj i rehabträning till antalet personer i publiken.

Varför tror du intresset av att ge är så stort?

- Det är något konkret och går koppla till det egna spelande. Folk har sporrat varandra genom att hitta på nya grejer, svarar Jakob.

Nu hoppas han att insamlingen ska inbringa uppemot 50 000 kronor. Fasteinsamlingen avslutas egentligen den 24 mars, men innebandyutmaningen pågår till SM-finalerna är spelade i april.
Som ekonomisk kontrollant har Levi Bergström, ordförande i IBK Dalen och kyrkofullmäktige, gått in.

 

Uppdaterat 20130522:
Insamlingens resultat blev totalt 80 000 kronor efter en välgörenhetsmatch och insamling i Umeå stads kyrka under Kulturnatta.

Dela

Logon för "Play for charity" har Victoria Wikström i Iksu gjort till kampanjen.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!