Spira

Varför all denna mat i kyrkan?

Carolina Paulson, husmor i Umeå stadsförsamling, fixar bland annat tisdagsluncher och fika till körer och samtalsgrupper. Som teolog och pedagog ser hon maten som en viktig del i församlingen.

Varför serveras det så mycket mat i kyrkan?

- Mat är ett sätt att knyta ihop församlingen. Det är generationsöverskridande och skapar samtal. God mat väcker samtalsämnen, även om man inte känner varandra.

 

Vad är god mat, tycker du?

- Maten ska vara vällagad med smaker som väcker frågor. Det får gärna vara nya saker. Samtidigt kan ärtsoppa väcka minnen och pratstunder, så jag gillar blandningen mellan traditionellt och nytt.

Jag är också väldigt inne på functional food och föredrar rena råvaror som smör framför margarin.

 

Du gör ofta något »lite extra«, som ett örtströssel till soppa. Varför?

- Det är lite min grej. Jag vill att det ska vara mer än vad man gör hemma. Som nybakt bröd till exempel. Det väcker känslor hos folk och är en slags omtanke. En hemmagjord sockerkaka gör alla glada.

 

Du ordnar en hel del minnesstunder efter begravningar också. Hur har de förändrats?

- De blir större och viktigare. Allt fler vill ha riktig mat, inte bara smörgåstårta. Oftast vill de att det ska vara rejält tilltaget. Det är ofta väldigt positiva samlingar med mycket skratt.

Senast uppdaterad: 15 februari 2012

Dela

Carolina Paulsson, husmor som fixar det mesta i matväg.

Bild: Spiras redaktion

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!

ANNONS