Spira

Osteopaten Åke Renman har bott en kort tid inne i Umeå, men trivs bättre ute på landet, nära naturen, där han hittar stillheten. Bild: Malin Grönborg

Tavelsjö-Jesus botar med bara händerna

– Det bästa med jobbet är att jag kan hjälpa människor, inte alla, men många, säger Åke Renman, som arbetat som osteopat i drygt tio år.
En tacksam klient gav honom smeknamnet Tavelsjö-Jesus, men själv tror han mest på kroppens inneboende läkekraft.

Redan när fotografen och jag kommer gående i korridoren till Åke Renmans mottagning på Universitetsservice börjar han ställa diagnos. Han kan utläsa problem ur rörelsemönster och ljudet av steg.

- Jag använder alla sinnen - syn, hörsel och känsel i mitt arbete. Det är nästan jobbigt att gå på stan och se alla människor med problem, vridna ryggar och sneda axlar.

Det var viljan att arbeta med människor som fick Åke Renman att som fyrtioåring säga upp sig från sitt jobb som byggnadsarbetare och hoppa på en femårig utbildning till osteopat. Då hade han arbetat i sjutton år, och bland annat varit med och byggt Kyrkbron. Hans arbetskamrater skrattade och tyckte inte det var lönt för honom att börja något nytt.

- Men jag räknade efter och insåg att jag efter utbildningen skulle ha lika långt kvar till pensionen som jag redan hade arbetat. Och med det här jobbet kan jag dessutom jobba vidare efter 65, om det blir aktuellt.

 

Föredrar mjuka tekniker

2001 öppnade han praktik i Umeå som färdig osteopat efter utbildning i Göteborg och Storbritannien.

- Det var en spännande resa. Innan jag började trodde jag att jag skulle bli en typ av kiropraktor som knäckte leder, och visst finns det sådana tekniker inom osteopatin, men jag har gått ifrån dem mer och mer, berättar Åke Renman.

Osteopati är en behandlingsform som utgår från att kroppen är en enhet och har en förmåga att läka sig själv. Osteopaten försöker hjälpa kroppen på vägen, och använder sig i arbetet av olika tekniker. De flesta av dem är mjuka och känns bara som ett lätt tryck mot leder och ligament.

- Med små medel kan man åstadkomma stora saker. Jag lägger på mina händer och för klientens ben försiktigt i rätt läge, sen tar kroppen själv över!

Behandlingsformen används bland annat för problem i rygg och nacke, men också sådant som matsmältningsbesvär och stress. När Åke Renman hade mottagning i Långviken utanför Tavelsjö, hjälpte han en klient som efteråt kallade honom Tavelsjö-Jesus. Smeknamnet har sedan spritt sig ryktesvägen.

Själv blev Åke både glad och generad när han hörde talas om det.

- Visst kan det hända otroliga saker, men det är ju inte jag personligen som åstadkommer det, utan klientens kropp som svarar på behandlingen. Det är där man kan få känslan av ett under. Osteopati är en sorts helande, men ur kroppens perspektiv.

 

Inget hokus-pokus

Samtidigt som Åke är fascinerad av vad kroppen kan åstadkomma, försöker han ta ner metoden på jorden genom att under behandlingen berätta och förklara för klienten vad som händer.

- Genom mitt arbete har jag lärt mig att vara ödmjuk. Ofta när jag tycker att jag är duktig kommer det in en klient med ett problem jag borde se, men inte lyckas med. Det är bra att ha en blygsamhet i jobbet.

När Åke Renman började arbeta som osteopat var han ensam om det i Umeå, i dag finns här sammanlagt sex osteopater. Men även om metoden ökar i Sverige, är den långt mindre spridd än i exempelvis Tyskland och USA. Osteopati räknas som alternativmedicin, och betraktas ibland med en viss skepsis.

- Inom den traditionella sjukvården är det vissa som tycker att osteopati funkar bra, medan andra är väldigt skeptiska. Det man inte vet något om blir man ofta skeptisk mot, och då tar man heller inte reda på något mer.

Det var efter att han hade behandlat några anställda på Umeå universitet som Åke fick en förfrågan om att arbeta på Universitetsservice några timmar i veckan. Med tiden blev timmarna allt fler, och nu arbetar han där heltid.

Tillsammans med ett team bestående av massörer och en friskvårdskoordinator har han fått ner sjuktalen bland de anställda. När han tar emot klienter märker han att två vanliga problem är brist på grundläggande rörlighet i muskler och leder, samt stress.

- Många blir väldigt trötta efter en behandling eftersom deras adrenalinproduktion stängt av för första gången på länge.

 

Ryggskott är skyddsmekanism

Att behålla rörligheten i kroppen är viktigt, för att den inte ska åldras för snabbt. Åke Renman betonar att kroppen alltid gör sitt bästa, utifrån de förutsättningar den har. Ett ryggskott är till exempel en skyddsmekanism för att skydda nerverna från tryck. Att inte lyssna på smärtan, utan köra vidare med hjälp av värktabletter, liknar han vid att ta sparken ut på tunn is.

- Utan spark går man igenom snabbt, men med hjälp av sparken kommer man långt ut innan det brakar. Men då är det längre in till stranden.

 

Stillhet för bota smärtor

När Åke Renman inte arbetar försöker han själv hålla kroppen igång och stressen borta genom att vistas mycket ute i skog och mark, där han bland annat ägnar sig åt skidåkning och jakt.

- Jag bor ute i havsbandet och närheten till naturen är viktig, att hitta stillheten. Att stilla sitt sinne är en typ av bön, meditation. Jag tror det är viktigt för alla, men kan vara jättesvårt.

Han upplever att han ger bättre behandlingar om han är i harmoni och känner sig lugn och trygg inombords.

- När jag möter människor med problem och starka smärtor, måste jag själv kunna hålla mig lugn och verkligen vara närvarande. Det är oerhört viktigt.

Senast uppdaterad: 29 mars 2012

Dela

Det bästa med jobbet är att jag kan hjälpa människor, säger Åke Renman.

Bild: Malin Grönborg

En osteopat har en rad olika tekniker till förfogande, de flesta mjuka och försiktiga.

Bild: Malin Grönborg

Senast jag...

... fick en kram: I går kväll, av frun.

... grät: Det var nog till någon film. Jag blir väldigt berörd av att se återseenden.

.... läste i Bibeln: Det var några veckor sedan. Jag tycker mycket om versen att kroppen är ett tempel. Det sammanfattar osteopatin bra.

.... drog täcket över huvudet: I lördags. Jag ser till att få en sovmorgon varje helg, och eftersom jag är så trött på fredagar blir det oftast lördagar.

.... tappade kontrollen: Blir en dag någonsin precis som man tänkt? Jag tror inte man någonsin har full kontroll i livet.

....  förverkligade en dröm: Minns inte, men jag har en dröm om att få segla en stor båt.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!