Spira

Bio i Mariakyrkan. Bild: Lars Segerstedt

Filmtajm med synpunkter

Inga popcorn eller pappmuggar med läsk. Däremot bra filmer och goda samtal.
- Det är väldigt bekvämt att gå hit och se film, säger Ann-Sofi Lindblom.

I Mariakyrkans musikrum har ett tjugotal personer bänkat sig för månadens filmkväll Synpunkten. Under åren har det blivit närmare 50 filmer, bland andra Gudar och människor, Ninas resa och Sebbe.

Mariehemsborna Ann-Sofi Lindblom och Torsten Karlsson har sett de flesta.

- Det är väldigt bekvämt att gå hit och se film. Att gå på bio på stan är ganska omständigt, säger Ann-Sofi, som särskilt minns religionsdramat Tvivel med Meryl Streep. Då blev det en väldig diskussion om filmen efteråt, något som hon och Torsten uppskattar.

- Man får lite hjälp att göra en analys av filmen, säger han.

 

Vilken känsla väckte filmen?

När kvällens film Rabbit Hole med Nicole Kidman rullat färdigt blir det en stunds tystnad innan Lars Segerstedt inbjuder de som vill att samtala en stund två och två.

Fokus ligger inte på om filmen var bra eller dålig, utan om vilken känsla filmen väckte och om det är någon speciell scen som fastnat. Frågorna är hämtade från Tala film - tala liv som används av Svenska kyrkan under Göteborgs filmfestival.

Ett stillsamt sorl sprider sig i rummet innan kvällen avslutas med samtal i storgrupp om sorg och sorgbearbetning. Några delar med sig av boktips och Stefan Karlsson, tandläkare som tillbringat mycket tid i Afrika, konstaterar att västvärlden är ett u-land när det gäller sorgebearbetning jämfört med afrikanska traditioner.

Initiativtagare till Synpunkten är kyrkoherde Lars Segerstedt, som själv är väldigt filmintresserad. Han minns barndomens filmvisningar i Sjömanskyrkan i norra England, där hans pappa jobbade som präst.

- Film sätter igång tankar, särskilt när de har ett existentiellt tilltal, säger han. En stark film vill man gärna prata om efteråt.

Inför kulturhuvudstadsåret 2014 och framtida filmfestivaler hoppas Lars Segerstedt att kyrkan kan vara med och erbjuda fler samtal om film. En annan idé fick han från usa där en kyrka visade stumfilmsklassikern Fantomen på Operan samtidigt som en organist improviserade.

- Det vore läckert!

Senast uppdaterad: 13 februari 2012

Dela

Filmklubb även i Tegs församling

I höstas startade även Tegs församling en filmklubb: www.facebook.com/tegsfilmklubb

Var, när, hur?

När? En onsdag i månaden kl 19.00

Var? Mariakyrkan

Hur? Film och samtal. Vilken nästa film är står på Mariakyrkans webbplats

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!