Spira

Umeås kyrkor släcker för ljusare framtid

Lutande tornet i Pisa, Empire state building och Umeå stads kyrka. För varje år deltar alltfler jorden över i "Earth hour". Också Svenska kyrkan i Umeå vill påminna om ansvaret för klimatet genom att släcka ner sina tio kyrkor på lördag kväll.

- Vanligtvis vill vi visa på ljuset i tillvaron men i samband med Earth Hour är det viktigt att förenas i en gemensam ansträngning som påminner om vårt ansvar, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde i Umeå stadsförsamling.

Klockan 20.30-21.30 lördag den 31 mars släcker därför vaktmästarna fasadbelysningarna och andra lampor på församlingens kyrkor. Även Umeås andra kyrkor har antagit utmaningen.

- Som kyrka vill vi skicka en signal till beslutsfattare om att ta klimatförändringarna på allvar. Årets alla dagar arbetar Svenska kyrkan med att minska energianvändning, arbeta resurssmart och verka för ekologisk och rättvis handel, säger Kenneth Nordgren.

Församlingarna har senaste åren minskat användningen av direktverkande el och bytt till energieffektivare belysning och ventilationsstyrning.

Förra året deltog privatpersoner, företag och organisationer i 135 länder och 5 000 städer i Earth Hour. Varannan svensk släckte enligt en Sifo-undersökning och mest engagerade var unga mellan 15-29 år.

Läs mer om Earth Hour på WWFs webbplats

Dela

Inte mycket av rosettfönstret i Umeå stads kyrka kommer att synas under Earth hour.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!