Spira

Sökes: 40-tal vänner

Jennie Jonsen och Jonas Ström, tidigare följeslagare i Palestina, fick en palestinsk vän på hemmaplan, Amro Abusager. De sammanfördes av "Vän i Umeå", ett ideellt initiativ som matchar SFI-studenter med svensktalande. Nu efterlyses ambassadörer och ett 40-tal svensktalande vänner.

- Jag ville vara med för att praktisera språket, eftersom jag jobbar heltid på pizzeria hinner jag inte heller gå så mycket på SFI, säger Amro Abusaqer som var revisor i Gaza och varit i Sverige två år. Han måste göra om sin utbildning om den ska vara giltig i Sverige.

- Men jag känner mig trygg och säker här, där var det problem och krig hela tiden.

När Jennie Jonsen bodde i Stockholm arbetade hon professionellt för mänskliga rättigheter på andra sidan jorden.  Hon och sambon Jonas Ström har länge velat göra något meningsfullt i närmiljön. Då fick de en fråga från initiativet Vän i Umeå - och en ny vän.

Vän i Umeå har initialt organiserats av Kyrkan på campus, men är ideellt.

Jennie och Jonas är och har varit engagerade i Palestina sedan tidigare.
- 2009 var Jonas följeslagare i Palestina utsänd av Sveriges Kristna råd och även jag har varit där. Att lära känna någon i Umeå från Palestina har varit extra roligt, säger Jennie Jonsen.

 

Enkelt och positivt

De tre har hunnit gå på kafé, ätit middag ihop och träffats när Vän i Umeå ordnade gemensam taco-kväll för intresserade som lockade ett hundratal.

- Det är väldigt bra med gemensamma middagar och aktiviteter. Kul att det är uppblandat generationsmässigt, fortsätter Jennie. Projektet är enkelt och positivt på lika villkor, för människor med ömsesidigt intresse och nyfikenhet att lära känna någon med andra erfarenheter än sina egna.  Jag hoppas fler vill vara med.

Nu efterlyser Vän i Umeå ambassadörer i församlingar och organisationer som stått bakom med sina nätverk - Rädda barnen, Röda korset, Asylgruppen och KFUM.

Av ett 90-tal SFI-studenter som anmält intresse har hälften matchats med vänner. Förutom enskilda personer har sammanhang som kompisgäng, matlag, pensionärer och familjer gått med. Fortfarande saknas ett 40-tal svensktalande.

Dela

Många har träffat nya kompisar genom Vän i Umeå, en av dem är Simone, tio år, som ritat bilden. Fler svensktalande söks nu till utbytet. Mer information finns på Vän i Umeå på Facebook.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!