Spira

Gestaltar Jesus sista vecka

"Som jag minns det" är en ny berättarföreställning av och med Elisabet Ståhlberg och Elin Örebrand om Jesus sista vecka. Projektet har fått stöd från Kulturskjutsen 2014.

Veckorna före påsk visas den 45 minuter långa föreställningen om Jesus sista vecka i flera av Umeås kyrkor. Berättarföreställningen med musik är skriven av Elisabet Ståhlberg och Elin Örebrand.

- Jag står för pratet och Elin för musiken, berättar Elisabet Ståhlberg som senast gjorde föreställningen I Paulus fotspår.

I "Som jag minns det" speglas påskens händelser ur Maria från Magdalas perspektiv. Elisabet beskriver henne som en outsider, kanske var hon psykiskt sjuk. Det berättas att hon - efter att ha befriats från sju demoner - ingår i gruppen som följer Jesus. Hon står vid korset när Jesus dör och är den som först träffar honom efter uppståndelsen.

- I en kultur där männens vittnesmål vägde tyngst fick hon uppmaningen av Jesus att gå ut och berätta om honom. Det gör henne ganska häftig, säger Elisabet.

Mest gripen är Elisabet av att Maria, som antagligen var en udda figur, fick komma med i gemenskapen.

- Från utstötthet till gemenskap - det är coolt! Och det är ett vittnesbörd som människor även i dag upplever sig vara med om i kyrkan, säger Elisabet Ståhlberg.

I februari fick studieförbundet Sensus ekonomiskt stöd för föreställningen från Kulturskjutsen, kulturhuvudstadsåret 2014.

Dela

Elin Örebrand och Elisabet Ståhlberg berättar om Jesus sista vecka ur Maria från Magdalas perspektiv.

Bild: Anna-Karin Drugge

Här visas föreställningen

27 mars kl 12.00 i Umeå stadsförsamling

28 mars kl 13.00 i Ånäset

28 mars kl 18.30 i Lycksele

29 mars kl 13.00 i Grisbackakyrkan

1 april kl 18.00 i Ålidhemskyrkan

2 april kl 18.30 i Tegs kyrka

3 april kl 18.30 i Ersbodakyrkan

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!