Spira

Fastar från Facebook

I veckan inleds den kristna fastan. Den tar sig lite olika uttryck. Bertil Born laddar för Facebookfasta.

Bertil Born arbetar som informatör på Umeå universitet. I god tid förberedde han sina Facebook-vänner på den kommande fastan fram till påsk. Onsdag den 22 loggar han ut.

 

Varför Facebook-fasta?

- I första hand försöker jag få mer tid att verkligen umgås med människor. I grunden är jag lite skeptisk till att Facebook skulle kunna ersätta att man träffas i verkligheten. Jag ser det i första hand som en kul grej och en möjlighet att hålla kontakt. Inte så mycket mer.

 

Varför måste du då fasta från Facebook?

- Det är ju så lätt att man fastnar och spenderar mer och mer tid med Facebook. Många håller koll på allt som händer även på arbetstid. För mig blir det ytterligare en sak som splittrar. Det finns få saker som känns så lyxiga som att få jobba oavbruten.

 

Traditionellt bryts fastan på söndagar. Kommer du att uppdatera dig på Facebookflödet då?

- Om jag går in på Fejjan på söndagar under fastan kommer jag bara att läsa och svara på eventuella tilltal, inga "egna infall".

 

Brukar du fasta?

- Det är väl på senare år när jag börjat inse att jag behöver gå ner i vikt. Klassisk fasta är att avhålla sig från fast föda. Det skulle jag gärna göra om jag klarade det i fyrtio dagar, men jag ska i alla fall försöka leva på soppa så mycket som möjligt. Det viktigaste är att bli fri från sockerberoendet.

 

Vilken koppling har din fasta till religion?

- Jag är ju kristen. Jag ansluter mig till traditionen. Jag tror att om vi själva inte försöker ta kontrollen över våra liv kommer någon annan att göra det åt oss.

Dela

Bertil Born loggar ut från Facebook under fastan.

Efter semlan kommer fastan

Fastan är en förberedelsetid inför påsken, som advent inför julen. Det är en tid för eftertanke och återhållsamhet. Vårens fasta börjar dagen efter fettisdagen och varar 40 dagar, från askonsdagen, den 22 februari 2012, till påskafton.

Att avstå från att äta kött är en vanlig fasta. Andra saker kan vara godis, tv-tittande, internet och alkohol. Ofta avstår man något som känns viktigt.

Det man låter bli ska komma till nytta på annat vis, kanske som pengar till fattiga eller som tid till bön, läsning eller relationer.

På söndagar fastar man inte. Även Jungfru Maria bebådelsedag »våffeldagen« bryts fastan.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!