Spira

Bild: Malin Grönborg

Ljus minskar vårt sötsug

Ljusbristen på vintern gör många människor trötta, men vi accepterar knappast att prestera mindre när solen gått i vintervila. Spira pratar om ljus och mörker med överläkare och professor Rolf Adolfsson i solrummet på Iksu spa.

Blå och silvriga tygstycken runt väggarna symboliserar vatten och ska tillsammans med träspaljén ge en naturkänsla. Vi väljer en dag i Miami på användarpanelen och solsimulatorn slår igång. Värmen sprider sig snabbt.

- Vackert rum, men det syns tydligt hur blek man är, säger Rolf Adolfsson med ett skratt när han slår sig ner i en av vilfåtöljerna. Han är överläkare och professor i psykiatri och började för 20 år sedan forska om ljusets påverkan på människan.

Ljus har stor effekt på människokroppen. I solljus producerar huden D-vitamin, som är viktigt för skelettet och immunförsvaret. När ljuset träffar ögats näthinna minskar kroppens tillverkning av melatonin, ett hormon som gör oss trötta.

 

Många påverkas

Under vinterns mörka månader påverkas många människor av bristen på ljus. För 20 år sedan började forskare tala om årstidsbunden depression.

- Symtomen är framför allt extrem trötthet och att man äter för mycket, eftersom sötsuget ökar, berättar Rolf Adolfsson.

De som blir riktigt deprimerade av mörkret är få, mellan tre och fem procent av svenskarna, men många fler påverkas. Vad som orsakar årstidsbunden depression vet man inte säkert. Förut trodde forskare att det var höga nivåer av sömnhormonet melatonin som låg bakom, men nu lutar de istället åt att det är den biologiska klockan som styr dygnsrytmen, som kommit ur fas.

- Vilken hypotes som än stämmer, så kan vi bli piggare med hjälp av ljusbehandling, konstaterar Rolf Adolfsson.

Ett experiment på en arbetsplats visade att de anställda blev mer koncentrerade och uthålliga när de arbetade i en ljusare miljö. De blev också på bättre humör. Forskare har nyligen sett att ljusbehandling aktiverar just de områden i hjärnan som har med känslor att göra. Men det räcker inte med några extra lampor.

- Det måste vara samma ljusspektrum och lika starkt ljus som utomhus, säger Rolf Adolfsson och kisar mot solsimulatorn.

 

Sover mer vintertid på Svalbard

Ännu vet man inte hur långvarig effekten av ljusbehandling är. Enligt Rolf Adolfsson är det svårt att höja stämningsläget hos den som är riktigt deprimerad, men den som är lättare drabbad kan ha stor hjälp av ljusbehandling.

- De flesta som ligger här har säkert inte någon svår depression, men de kan ändå uppleva positiva effekter av ljuset. De blir piggare och sötsuget minskar, åtminstone kortvarigt, och det räcker långt för många.

Rolf Adolfsson påpekar att även om det är skönt att känna sig pigg också under vinterns mörka månader är det naturligt att vara tröttare då. Han har funderat på om samhället och vi själva verkligen förstår att vi orkar prestera mindre under den tiden, och accepterar det. När han träffat människor som lever på Svalbard, där det är helt mörkt under vintern, har de tyckt att han överdrivit problemet med trötthet. De löser det helt enkelt genom att sova mer under vinterhalvåret.

- Jag tror vi har för höga krav på oss att alltid känna oss pigga och positiva. Vi vill vara »fit for fight« hela tiden, säger Rolf Adolfsson.

Solsimulatorn går ner från det bländande dagsljuset till ett mer behagligt kvällsljus, och en fläkt sprider en sval bris i rummet.

Finns det då inga positiva effekter av mörker för människan?

- Jovisst! Vi behöver växlingen mellan ljus och mörker för att komma i fas med vår biologiska klocka, som styr dygnsrytmen.

Senast uppdaterad: 23 februari 2011

Dela

Ljus i mörkret

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!