Spira

Trasmattorna bildar en gång in till det festdukade bordet vid en av grillplatserna vid Hamptjärnsstugan. Bild: Malin Grönborg

Bjud ut gästerna i påsk!

Med trasmattor, färgglada vimplar och saffranssoppa i mattermos bjuder Susanna Skog på påsklunch vid Hamptjärnsstugan. Även altanen eller närmaste lekpark kan bli tillfälliga uterum för fest.

Trasmattorna i snön bildar en inbjudande gång till ett färgsprakande lunchbord med linneservetter och undertallrikar i trä. Ur rosa soppskålar ångar den saffransgula soppan som serveras med nygrillade grönsaksspett. I en korg ligger påskbröd i form av kors.

Det är bara att slå sig ner på fårskinnen. Påsklunchen är serverad.

Härmed är det också bevisat att det går alldeles utmärkt att göra en festdukning utomhus även vintertid. Lika gärna som det går ordna trädgårdsfest inomhus med kulörta lyktor, konstgräs och lövträd.

- Det är spännande att göra inne till ute och ute till inne, säger Susanna Skog, som förra året startade eget företag för att bland annat inreda mässmontrar och göra festdukningar.

En timme tidigare började förberedelserna vid Hamptjärnsstugan, en mil utanför Umeå. I backar, plastkassar och med hjälp av en kälke bär vi servis, mat och tillbehör till det översnöade utebordet vid en av grillplatserna.

Susanna sätter upp färgglada vimplar mellan några träd. Genom att begränsa naturen och skapa ett rum blir känslan mer ombonad och gästerna känner sig välkomna.

 

Blir härlig kontrast till naturen

Tygvimplarna kan bytas ut mot hemgjorda pappersvimplar eller skira tygstycken.

- Färgerna blir en härlig kontrast mot det vita och naturen, konstaterar Susanna. Jag längtar efter vårtecken och hittar jag inga får jag göra egna!

Susanna Skog tycker att det går att skapa trevliga platser nästan var som helst. Eller vad sägs om en bröllopsfest i en vägtunnel eller höstmiddag vid en lada på Röbäcksslätten?

I dag valde vi ett populärt utflyktsmål, men det går lika bra att duka snyggt på familjens altan eller i lämplig fjällsluttning.

 

Soppan hälls upp ur termosen

Tre randiga dukar läggs tvärs över bordet. Servettringarna består av bruna gardinringar som Susanna hittat på loppis. Återanvändning är inte bara ekonomiskt och miljöriktigt, det är dessutom roligare och väcker minnen hos gästerna.

- Så fram med udda dukar och gamla vävda löpare från 90-talet, uppmanar Susanna.

När dukningen är färdig står lunchen snart på bordet. Grillspetten förbereds hemma och grillas lite lätt före servering. Soppan med kräftstjärtar hälls upp ur mattermosen.

Innan kaffet serveras pudrar Susanna Skog lite florsocker över en äppelkaka.

- Det var vad frysen hade att bjuda på, skrattar hon.

Senast uppdaterad: 14 april 2011

Dela

Susanna Skog skakar snön från trasmattorna som bildar gång till lunchbordet.

Bild: Malin Grönborg

Bild: Malin Grönborg

Duka ute

Skapa en rumskänsla genom att hänga upp tygstycken eller vimplar. Rundstav eller gamla gardinstänger funkar bra där det inte finns träd.

Trasmattor är tåliga och användbara. Använd dem som dukar, sittunderlag eller golv.

Använd udda fingervantar som bordsplacering. Gästerna kan använda vantarna och slipper frysa om händerna när de äter.

Tallrikar och muggar i plast är lättare att frakta än glas och porslin.

ar1102e_paskdukning

Kvistar, stenar och andra fynd i naturen blir vackra dekorationer.

Servera mat som går att förbereda hemma. Grönsaksspett går snabbt att grilla.

Snåla inte med ljuslyktor och blommor.

Skapa kontraster - använd mycket färg i snövita landskap.

För mer inspiration: Susanna Skogs blogg

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!