Med trasmattor, färgglada vimplar och saffranssoppa i mattermos bjuder Susanna Skog på påsklunch vid Hamptjärnsstugan. Även altanen eller närmaste lekpark kan bli tillfälliga uterum för fest.
Text Ulrika Ljungblahd | 1 april 2011
Trasmattorna i snön bildar en inbjudande gång till ett
färgsprakande lunchbord med linneservetter och undertallrikar i
trä. Ur rosa soppskålar ångar den saffransgula soppan som serveras
med nygrillade grönsaksspett. I en korg ligger påskbröd i form av
kors.
Det är bara att slå sig ner på fårskinnen. Påsklunchen är
serverad.
Härmed är det också bevisat att det går alldeles utmärkt att
göra en festdukning utomhus även vintertid. Lika gärna som det går
ordna trädgårdsfest inomhus med kulörta lyktor, konstgräs och
lövträd.
- Det är spännande att göra inne till ute och ute till inne,
säger Susanna Skog, som förra året startade eget
företag för att bland annat inreda mässmontrar och göra
festdukningar.
En timme tidigare började förberedelserna vid Hamptjärnsstugan,
en mil utanför Umeå. I backar, plastkassar och med hjälp av en
kälke bär vi servis, mat och tillbehör till det översnöade
utebordet vid en av grillplatserna.
Susanna sätter upp färgglada vimplar mellan några träd. Genom
att begränsa naturen och skapa ett rum blir känslan mer ombonad och
gästerna känner sig välkomna.
Blir härlig kontrast till naturen
Tygvimplarna kan bytas ut mot hemgjorda pappersvimplar eller
skira tygstycken.
- Färgerna blir en härlig kontrast mot det vita och naturen,
konstaterar Susanna. Jag längtar efter vårtecken och hittar jag
inga får jag göra egna!
Susanna Skog tycker att det går att skapa trevliga platser
nästan var som helst. Eller vad sägs om en bröllopsfest i en
vägtunnel eller höstmiddag vid en lada på Röbäcksslätten?
I dag valde vi ett populärt utflyktsmål, men det går lika bra
att duka snyggt på familjens altan eller i lämplig
fjällsluttning.
Soppan hälls upp ur termosen
Tre randiga dukar läggs tvärs över bordet. Servettringarna
består av bruna gardinringar som Susanna hittat på loppis.
Återanvändning är inte bara ekonomiskt och miljöriktigt, det är
dessutom roligare och väcker minnen hos gästerna.
- Så fram med udda dukar och gamla vävda löpare från 90-talet,
uppmanar Susanna.
När dukningen är färdig står lunchen snart på bordet.
Grillspetten förbereds hemma och grillas lite lätt före servering.
Soppan med kräftstjärtar hälls upp ur mattermosen.
Innan kaffet serveras pudrar Susanna Skog lite florsocker över
en äppelkaka.
- Det var vad frysen hade att bjuda på, skrattar hon.
Senast uppdaterad: 14 april 2011

Susanna Skog skakar snön från trasmattorna som bildar gång till lunchbordet.
Bild: Malin Grönborg

Bild: Malin Grönborg
Duka ute
Skapa en rumskänsla genom att hänga upp tygstycken eller
vimplar. Rundstav eller gamla gardinstänger funkar bra där det inte
finns träd.
Trasmattor är tåliga och användbara. Använd dem som dukar,
sittunderlag eller golv.
Använd udda fingervantar som bordsplacering. Gästerna kan
använda vantarna och slipper frysa om händerna när de äter.
Tallrikar och muggar i plast är lättare att frakta än glas och
porslin.

Kvistar, stenar och andra fynd i naturen blir vackra
dekorationer.
Servera mat som går att förbereda hemma. Grönsaksspett går
snabbt att grilla.
Snåla inte med ljuslyktor och blommor.
Skapa kontraster - använd mycket färg i snövita landskap.
För mer inspiration: Susanna Skogs blogg

Publicerad i Spira
Nr 2 2011
På webben
1/4 2011