Spira

Fyra par av tio gifter sig i kyrkan

Allt fler gifter sig, men allt färre väljer att göra det i Svenska kyrkan. Bakom valet ligger parets föreställningar om vigsel, tradition och själva kyrkan.

I Sverige ökar antalet vigslar stadigt. För tio år sedan valde drygt 35 000 par i Sverige att gifta sig. Förra året hade siffran stigit till över 50 000 par. I Umeå kommun ökade vigslarna under samma period från 400 till en bra bit över 600.

- En anledning kan vara påverkan från populärkulturen, där bröllop är alltmer i ropet, säger Karin Jarnkvist, religionssociolog i Umeå, som i höst lägger fram en avhandling om just bröllop.

Samtidigt väljer en allt lägre andel att gifta sig i Svenska kyrkan. För tio år sedan gifte sig sex av tio par i kyrkan, förra året fyra av tio. Ett mer mångkulturellt samhälle kan vara en förklaring, tror Karin Jarnkvist. En annan att många par gifter sig för andra eller tredje gången och då inte väljer ett storslaget kyrkbröllop.

Karin Jarnkvist har studerat par som gifter sig för första gången.

- Valet att gifta sig kyrkligt eller borgerligt utgår då mycket från relationen till kyrkan. De som gifter sig kyrkligt har ofta döpts och konfirmerats i kyrkan, låtit döpa sina egna barn och är med på babysång. Ofta gäller det motsatta för dem som väljer borgerlig vigsel.

 

Kyrklig vigsel mer högtidlig

Hennes forskning visar fler skillnader mellan paren. De som väljer kyrklig vigsel ser den som en offentlig handling och vill följa samhällets och släktens traditioner. De som gifter sig borgerligt pratar inte om traditioner och flera av dem gifter sig i hemlighet. De som gifter sig i kyrkan vill oftare påverka ceremonin och göra den personlig, medan de som väljer borgerlig vigsel lämnar över det till vigselförrättaren.

En kyrklig vigsel ses som mer högtidlig och en borgerlig som enkel.

- Men i storstäderna har det blivit vanligare med stora, borgerliga vigslar. För dem som vill ha ett storslaget bröllop och inte har kyrklig förankring kan det bli ett vanligare alternativ även i övriga landet, tror Karin Jarnkvist.

Bildtext: Över 600 par gifte sig förra året i Umeå kommun. 42 procent av dem valde Svenska kyrkans ordning. I Sverige var siffran 37 procent.

Dela

Över 600 par gifte sig förra året i Umeå kommun. 42% av dem valde Svenska kyrkans ordning. I Sverige var siffran 37%

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!