Spira

Umebor skriver på Påskuppropet

Umeås kyrkoherdar har ställt sig bakom Påskuppropet. Sedan i måndags ligger nu namnlistor ute även i Umeås kyrkor. Så här säger tre besökare i Umeå stads kyrka om uppropet.

Sedan Sveriges kristna råd överlämnat ett öppet brev till regeringen i protest mot sjukförsäkringssystemet, ställde sig Svenska kyrkans biskopar bakom.

Spira frågade tre besökare vid onsdagens sopplunch om de tänker skriva på namninsamlingen.

ny1103b_enkat

Hanna Pettersson

- Jag skriver på. Idag hörde jag på nyhetssändning om cancerpatienter som tvingas avbryta behandlingar för att söka jobb, då blir jag självklart upprörd. Jag tycker inte man kan behandla människor så. Det är bra att Svenska kyrkan lägger ut listorna, eftersom de ska stå för allas lika värde.

 

 

 

ny1103c_enkat

Tore Gabrielsson

- Jag ska skriva på. Det är många som blivit utförsäkrade. Min fru har haft cancer och det har varit besvärligt. Det är en aggressiv kapitalism som råder. De som går i arbetsförmedlingens program kan få praktisera hur länge som helst, jag tycker att praktik måste leda till arbete. Som sjuk är det omöjligt att kunna försörja sig. Socialtjänsten får många att ta hand om som fått ekonomiska problem.

 

 

ny1109d_enkatSiham Gabrielsson

- Jag vet inte om det blir att jag skriver på. Men jag vänder mig emot att många sjuka fått gå ut och jobba. Jag hörde talas om en cancersjuk som tog självmord i västsverige för några månader sedan. Själv är jag sjukpensionär, eftersom jag haft cancer och inte kan använda armen i mitt yrke som kokerska. Det är jättebra att kyrkorna tar ställning. Att de bryr sig om de sjuka.

 

 Foto: Evelina Rönnbäck

Dela

Namnlistor ligger framme i Umeås kyrkor. Foto: Jessica Yttergren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!