Spira

"Gå med i prideparaden för kärlekens skull"

I helgen är det Umeå Pride. Svenska kyrkan är ny medarrangör till RFSL.
– Kom och gå med i tåget för kärlekens skull, uppmanar studentpräst Susanne Dahl.

Redan under förra årets Umeå Pride hade Svenska kyrkan ett bord på festivalområdet, gick med i paraden och ordnade en gudstjänst. I år har de tagit steget till att bli en medarrangör genom Kyrkan på campus.

Under lördagens parad kl 13.00, som avgår från Döbelns park,  hoppas de att många sluter upp under kyrkans rosa banderoll "Störst av allt är kärleken". Efter paraden, som stannar på Rådhustorget, blir det glöggmingel i Umeå stads kyrka. Klockan 15.00 hålls Kärlekens mässa.

 

Provar höst istället för sommar

Hittills har Umeå Pride ordnats på sensommaren, men i år ville RFSL testa något nytt och la den sista helgen i november.

- Vi tänkte att vi skulle lysa upp lite i mörkret, säger Anna Stenberg, ordförande i RFSL Umeå.

RFSL Umeå har tidigare ensamma ordnat Umeå Pride, men ville i år lätta på arbetsbördan och bjöd in fler aktörer, däribland Kyrkan på campus, som finns på universitetsområdet. De har i sin tur uppmuntrat kyrkorna i Umeå att gå med i paraden.

- Det känns som en självklarhet att vara med i sammanhang som handlar om att lyfta fram kärlek mellan människor. Kyrkan har tidigare bidragit till att hindra den kärleken och har därför större ansvar, säger Åsa Norin, studentdiakon.

Hela programmet: http://umeapride.se

Dela

Redan förra året deltog Svenska kyrkan i prideparaden i Umeå. I år är Kyrkan på campus medarrangör. Foto: Mattias Hjalmarsson

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!