Spira

Spira frågar Eva Swartling, nybliven ambassadör för Fairtrade

Fairtrade vill förbättra villkoren för odlare och anställda i utvecklingsländer. I september anordnades en utbildning av ambassadörer i Ålidhemskyrkan. En av dem var universitetsstuderande Elin Swartling, som nu på ideell basis ska informera om märkningen.

Varför gick du kursen?

- Jag tycker det är förvirrande med alla olika märkningar på varor när jag handlar och ville lära mig mer om Fairtrade.

Vad innebär Fairtrade?

- Det är en märkning som visar att en produkt framställts på ett rättvist sätt. Det innebär att arbetarna är garanterade minimilön och har rätt att organisera sig. Fairtrade arbetar också mot barnarbete och diskriminering och för att göra produktionen ekologisk.

Varför är du intresserad av rättvis handel?

- Jag har nog alltid tyckt att sådana frågor är viktiga. Vi människor röstar när vi går och handlar, eftersom vi godkänner det vi köper. Det är viktigt att förstå att ens egna handlingar påverkar någon annan.

Vad ska du använda dina nya kunskaper till?

- Jag blir mer säker när jag handlar. Jag hoppas också kunna sprida kunskaperna jag fått. Till exempel ska jag berätta om Fairtrade i CISV, en fredsutbildande organisation för barn och ungdomar, och engagera mig i kampanjer för Fairtrade. Jag har fått ännu mer tillit till märkningen efter kursen.

Dela

Elin Swartling, nu ambassadör för Rättvisemärkt

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!