Spira

Bild: Peter Lindegren

Student bjuder på syrisk mat

– Du kan aldrig tacka nej om du blir bjuden på mat hos en syrier. Även om du just smällt i dig en kebab!
Johannes Gebara har dukat upp till en typisk syrisk middag och ingen i studentkorridoren verkar vilja tacka nej.

Kategorier: Recept 

I studentkorridorens kök står skålar och uppläggningsfat med aptitretande och exotisk mat. Ur cd-spelaren strömmar det arabisk musik. 

- Jag förflyttas lite i tanken när jag hör musiken och lagar den här maten, säger Johannes Gebara. Även om jag är född i Sverige så är det i Syrien jag har mina rötter och det är från farmor jag fått mitt matintresse.

Han läser det gastronomiska programmet på universitetet, men ett arbete som kock hade inte riktigt accepterats av släkten för ett tjugotal år sedan. Mat var inget jobb för en karl utan något som kvinnor sysslade med i hemmet.

- Nu är det annorlunda, men fortfarande vill inte farmor betro mig med att fylla en aubergine rätt, säger han med ett brett leende.

Korridor- och studiekamrater börjar titta in till middagen denna måndagskväll. Här är Johannes Hagström och Marco Silva som också går gastronomprogrammet. Marco är från Uruguay, men hans mamma är svensk och därför valde han att läsa här.

- Det är grillat som gäller hos oss, berättar han. Även om vi har gott om frukt och grönsaker. En specialitet är chivitos, en stor biffsmörgås med ägg och ost. Och skinka. Och bacon.

- Och hjärtstillestånd, fyller någon vid bordet i.

Kanske är det en av de två läkarstuderandena, Andreas Öhman och Jonas Öqvist, som glatt tar för sig av både förrätter och kyckling.

De enda besticken är gafflar, men Gebara visar hur brödet kan användas som ett ätredskap om det viks ihop till en liten fyrkant. Även gastronomstuderande Patrik Stenback slår sig ner vid bordet. Han har valt inriktningen  matsal och servering med målet att bli sommelier, vinkännare.

De fyra blivande kockarna delar en genuin kärlek till mat, en kärlek som det inte alltid är så lätt att dela med sig av.

- Min morfar bor på ön Replot utanför Vasa, säger Patrik. Han äter i stort sett bara fisk och potatis med en klick smör till. Det spelar ingen roll vad jag bjuder på för god mat - fisk och potatis ska det vara!

Johannes Hagström tar mer kyckling, övar på det syriska ordet sahtén, som betyder väl bekomme och avslöjar att det är första gången som Johannes Gebara bjuder dem på sitt lands mat. Själv har han matminnen från åren i Kenya, där föräldrarna var missionärer.

Det är dags för efterrätt bestående av mannagryn, socker, sockerlag och lite extra sockerlag till servering. Alla tittar undrande på de blivande doktorerna och frågar om det går att få en sockerchock.

- Syrisk mat är egentlig väldigt nyttig, säger Johannes Gebara när han ställer fram kakan. Jag vet inte vad som hände när de kom till desserterna.

Under tiden har det kommit fler in i köket, alla får sig en tallrik och tar för sig.

- Det går inte att tacka nej till mat i Syrien. Mat är dyrbart, något att tacka Gud för, säger Johannes Gebara.

Tabbouleh (persiljesallad)

Ingredienser

  • 200 gr persilja
  • 2 lökar
  • 4 tomater
  • 3-4 msk citronsaft
  • 1 dl bulgur
  • en nypa salt
  • grönsaksbuljongtärning
  • citron

Gör så här:

Koka bulgur i grönsaksbuljong och vatten efter anvisning på förpackningen, ställ kallt så det svalnar.

Skär bort kärnhuset på tomaterna och skär i bitar. Finhacka lök och persilja. Blanda allt och tillsätt citronsaft och salt.

Stjälp upp salladen till ett torn vid servering och garnera med citronskivor.

Labneh (yoghurtsås)

Ingredienser

  • 1 l naturell yoghurt
  • 5-6 msk torkad mynta
  • 3-4 msk olivolja
  • en nypa salt
  • gröna oliver
  • ev 1 msk citronsaft

Gör så här:

Häll yoghurt i ett kaffefilter eller en silduk över natten så att vätskan droppar ur.

Blanda med myntan. Vill du få den friskare kan du blanda i citronsaft.

Häll upp i ett djupt fat, gör en urgröpning i mitten och fyll med olivolja. Garnera med oliver.

 

Kanelkyckling

Ingredienser

  • 1 hel kyckling
  • 6 msk kryddblandningen Sju kryddor
  • 5 kanelstänger
  • 100 gram hel, skalad och rostad mandel
  • 8 l vatten
  • 6 dl ris
  • 400 gr köttfärs

Gör så här:

Koka kycklingen med kryddorna sakta tills den är genomkokt, ca 40 minuter eller till en innertemperatur av 63 grader. Ta upp kycklingen och låt den ånga av.

Mät upp 12 dl kycklingavkok. Koka riset i detta tillsammans med köttfärsen. När ris och köttfärs är klart river du kycklingen i bitar och fördelar dem över risblandningen.

Sätt locket på kastrullen och värm upp kycklingen en kort stund. Strö över de rostade mandlarna till servering.

Hummus

Ingredienser

  • 380 gr kikärtspuré
  • 2 msk sesampasta (tahina)
  • 3-4 msk citronsaft
  • 2-3 msk olivolja
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 4 msk neutral olja
  • kikärtor

Gör så här:

Skala vitlöksklyftorna, blanda med den neutrala oljan och mixa med en stavmixer till en puré.

Blanda kikärtspurén, sesampastan, citronsaften och vitlökspurén till en slät dipp.

Häll dippen i en djup tallrik, gör en urgröpning i mitten och häll i olivoljan. Garnera med hela kikärtor.

Namoura (dessert)

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 5 dl strösocker
  • 2 krm rosenvatten
  • 250 gr mannagryn
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk bikarbonat
  • 1 dl crème fraîche
  • 150 gr sesampasta
  • 100 gr smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 gr pistagenötter

Gör så här:

Gör först sockerlagen så den hinner kallna ordentligt. Koka vatten och socker. Ställ kallt. Smaksätt med rosenvattnet.  

Rosta nötterna i en torr stekpanna.

Smält smöret. Blanda allt, utom nötter, i en bunke till en jämn deg.

Fördela degen jämnt i en smord form.

Baka kakan i 175 grader i ca 20 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Ta kakan ur ugnen, tryck ner de rostade pistagenötterna och häll sakta över sockerlagen. Det är viktigt att lagen är kall.

Se till att kakan suger åt sig lagen ordentligt och ställ sedan kallt.

Servera med arabiskt kaffe smaksatt med kummin.

Senast uppdaterad: 1 november 2010

Dela

Labneh (yoghurtsås)

Bild: Peter Lindegren

Persiljesallad och dip

Bild: Peter Lindegren

Namoura (dessert)

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!

ANNONS