Spira

Stadskyrkan är oas för sinnet

En oas för att stilla sinnet. Pelle Näsman har suttit flera timmar ensam i kyrkan.

Det är en stor glädje att se hur fint Svenska Kyrkan anpassar sig, bemöter så många människor som idag ser kyrkan som en vän, oas där vi kan stilla sinnet, låta stress får rinna ur våra spända kroppar som ständigt möter tuffa arbetsklimat samt fritid som ofta är kravfylld.

Jag har suttit många timmar i Stadskyrkan i Umeå, gärna ensam. Underbart! Allt stannar upp, ibland kan jag fälla en tår när allt känns så mäktigt.

Att få känna sig liten, uppleva tystnaden, kanske betrakta takmålningar eller tända ljus, skriva i gästboken eller bara blunda för att försöka skruva ner energier vi bär på som ibland kan vara tärande.

De flesta av oss har stor fokus på t ex batterinivån i våra mobiltelefoner, jätteviktigt! Ofta läggs det mer energi på en sån sak än att kolla energinivån inom oss själva, hur vi mår, egentligen.

Många gånger kan det bli för jobbigt att möta oss själva, vårat inre. Vi kanske känner att gasa på är enklare än att stanna upp, att låta sig släppa taget för en stund.

Ett fint exempel hur mycket Svenska Kyrkan berikar våra själar är meditationen som F Parling bedriver med stor värme, fina ord som blir en liten rubrik för just den kvällen, vägledning att finna stillhet med meditation i grupp och under tystnad, att i grupp uppleva hur tyst, mäktig vår underbara, vackra kyrka kan vara, t ex under meditationen.

Jag är tacksam att kyrkan ser vikten av att erbjuda olika aktiviteter för olika behov!

Jag uppmanar många människor att använda vår kyrka med öppet sinne. Att bara vara, det räcker.  Att tänka eller säga för sig själv, - Jag är! Eller - Nu är jag här, just nu, ingen annanstans.

Tankens kraft är oerhört stark. Med meditation lär vi oss att använda vår hjärna & själ att släppa taget för en stund.
Egentligen borde läkare ordinera mera "själavårdande aktiviteter" istället för tunga mediciner som kan ha jobbiga biverkningar.

Tankar hos människor brukar ständigt vilja vandra bakåt eller framåt men det går att även hitta nuet, det är faktiskt det enda vi har!
Jag använder ordet "enda" som ett bevis på hur fantastiskt, kärleksfullt livet kan vara, särskilt när vi stannar upp en stund, se fåglarna flyga, hur barnen leker i glädje.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!

ANNONS