Spira

Gremoladafilé med potatis. Bild: Peter Lohmander

Mat är färg och rytm

Kuvertbröd bakat i lerkrukor och måleri vid bordet. Det är inte bara mat som serveras när Inger Lohmander bjuder till buffé. Det är en upplevelse.

Kategorier:   Recept 

- Mat är konst, säger Inger Lohmander och lägger upp ostfyllda endivblad till formen av en ros. Det är som musik med en egen rytm, eller måleri med en alldeles egen färg.

Inger arbetar som präst, studerar psykologi och bjuder gärna till fest. Även om det bara är en vanlig onsdagskväll.

- Det finns alltid något att fira. Alla har inte en stor primärfamilj, men det finns andra att bjuda hem, menar hon. Vänner, goda grannar eller kurskompisar.

Inger tycker om att laga mat och visst blir det gärna fest och fint, men det går precis lika bra med det enkla. Det viktiga är gemenskapen och delandet.

- Värmer du en palt, så kan du lika gärna värma två, tycker hon. Ibland när jag gör mat till familjen lagar jag lite extra och ger bort till någon jag känner.

Varma bröd i krukor

När gästerna Jenny Lindberg och hennes dotter Tove kommer serverar Inger en alkoholfri välkomstdrink.
- En del kan tycka att endivblad smakar lite bittert, men med fyllningen blir det mildare, säger Inger och bjuder oss att ta mera.

- Det är gott! säger Tove och vi slår oss ner vid matbordet där kuvertbröden står varma och ångande i sina lerkrukor.

Dricksglasen på bordet står upp- och nervända, på varje fot ligger en liten sten med ett ingraverat budskap. Kärleken ger vingar läser Jenny från sin sten. Ingers man Peter Lohmander har en sten med ingraveringen Förgyll vardagen.

Så förser vi oss av kuvertbrödet, goda ostar och honungssmör.

- Nu ska ni få vara konstnärer, säger Inger, samtidigt som hon dukar bort bröd och ost.

Fram kommer en stor palett med små duttar i allehanda färger, penslar, vattenglas och pyttesmå stafflier med målardukar. Inger Lohmander gör själv tavlor, men då i betydligt större format.

- Jag lägger ofta upp mat på samma sätt som när jag målar. Jag tänker på färgerna och hur smakerna kan kontrastera varandra.

Det är bara för oss att sätta igång och Jenny ger sig förtjust i kast med uppgiften.

- Jag älskade att teckna och måla när jag var yngre, berättar hon och väljer bland de många färgerna.

Tove tycker att det är roligt och annorlunda med en aktivitet mitt i middagen.

Efter konstpausen kommer varmrätten, eller snarare huvudrätten, bestående av marinerad filé och saltpotatis.
- Det handlar först och främst om att ha bra råvaror, säger Inger, när vi beundrar upplägg och mat.

Denna vardagsfest avslutas med en enkel efterrätt av ricottaost med honung och pistagemandlar innan vi får en liten våtvarm handduk att tvätta händerna på.

Rosmarinbröd i kruka

Ingredienser

  • 25 gr jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • ½ msk salt

Gör så här:

Blötlägg nya små blomkrukor av lera.

Degen ger 10-12 bröd beroende på krukstorlek. Arbeta ihop degen. Jäs 30 minuter under bakduk.

Forma till bullar och lägg i väl smorda krukor med bakplåtspapper i botten.

Låt jäsa i 45 minuter.

Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter, beroende på hur stora bröden är.

Stick gärna en färsk rosmarinkvist i varje bröd vid servering. 

Endivierosor

Ingredienser

  • Gorgozola
  • Creme fraiche
  • Endivieblad

Gör så här:

Mosa en bit kraftfull gorgonzola med en till två matskedar crème fraîche. Klicka osten i endiveblad som läggs som en ros. Passar bra att starta kvällen med.

Saltpotatis

Ingredienser

  • 1 kilo potatis
  • 4 dl grovsalt
  • 5 dl vatten

Gör så här:

Koka de små potatisarna i saltvatten under lock cirka 15 minuter.

Häll av nästan allt vatten, låt stå på plattan och ånga till dess de är torra och allt vatten borta. Sprid ut potatisarna på en duk. De ska inte ligga på varandra.

När de blivit frostvita och helt torra kan du skrapa bort överflödigt salt.

Servera ljumma eller kalla. Kan med fördel doppas i exempelvis aioli.

Gremoladafilé

Ingredienser

  • 500 gram filé

  • Marinad ett:

  • 2 msk soya
  • 1 msk housinsås
  • ½ tsk salt
  • 2 msk olivolja

  • Marinad två:

  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 1,5 dl olja
  • 1 pressad citron med rivet skal (ekologisk)

Gör så här:

Lägg den hela filén och såsen i dubbla plastpåsar och marinera tre timmar i kylen i marinad ett. Sätt ugnen på 200 grader, tillaga köttet 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och låt köttet bli klart, 30-45 minuter.

Låt köttet vila i marinad två minst fyra timmar. Serveras i skivor, med fördel kall.

Dessert

Ingredienser

  • Honung
  • Ricottaost
  • Pistagemandlar

Gör så här:

Ringla smakrik honung över färsk Ricottaost. Toppa med pistagemandlar. Enkelt och otroligt gott. En och annan jordgubbe passar gott att njuta till också.

Senast uppdaterad: 27 maj 2010

Dela

Endiverosor

Saltpotatis.

Dessert.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!

ANNONS