Spira

Kyrkogård får liv på nätet

Tavelsjömysteriet skulle en bok med LasseMajas detektivbyrå, ha kunnat heta. Tavelsjös virtuella kyrkogård har blivit verklighet, men det är inte Lasse och Maja utan Carina Oscarsson och Kerstin Svensson som undersökt, inventerat och löst mysterier.

Under ett halvår har Carina Oscarsson kartlagt gravstenar och skummat husförhör för att hitta ledtrådar om personerna som ligger begravda innanför det vita staketet på den lilla kyrkogården som var i bruk vid förra seklets början. Släktforskningsintresserade Kerstin Svensson har varit Carinas bollplank i bekantskapen med kyrkoarkiv och släktforskningsregister.

Intervjuar bybor

Sedan en vecka finns kyrkogården på hembygdsföreningens hemsida. Ett klick på en gravsten ger oftast information om de begravda, vilka de gifte sig med och vilka barn de fick.

Projektet är i hamn, men Carina Oscarsson fortsätter ideellt tillsammans med hembygdsföreningens lokalhistoriska grupp, som nu ska intervjua ett tiotal bybor.

– Vi hoppas kunna locka fram fler historier och berättelser om personer, säger hon.

Några har själva hittat till bygdegården, som varit Carinas arbetsplats under projektet, för att berätta om personer begravda på kyrkogården. Men Carina och Kerstin Svensson är övertygade om att det finns mycket mer att hämta, minsta lilla detalj kan vara intressant.

Kartläggningen fortsätter

Corina Sehlberg är ny kontaktperson i den fortsatta kartläggningen, som skulle kunna bli omfattande.

– Visst, det skulle till och med gå att fortsätta med den nyare kyrkogården, men den är mycket större och det finns inga planer på det, säger Carina Oscarsson.

Det var Kerstin Svensson och Ulla Britt Lindbeck som först spånade fram idén om den virtuella kyrkogården och drog igång projektet.

[länk=http://www.tavelsjohembygdsforening.se/gamlakyrkogarden/index.html

]Besök Tavelsjö gamla kyrkogård

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!