Spira

Dubbelt så många män i nämnderna

Kyrkofullmäktige består av hälften män och hälften kvinnor. I kyrkonämnden och tekniska nämnden är det dubbel så många män som kvinnor.

Kyrkofullmäktige består av 53 ledamöter, varav 27 är kvinnor och 26 män.

Kyrkonämnden, styrelsen för Svenska kyrkan i Umeå, består av fyra kvinnor och sex män. Både ordförande och vice ordförande är män. I tekniska nämnden är bara en av fem ledamöter kvinna.

Detta är ändå fler än mandatperioden 2005-2009 med tre kvinnor av tio ledamöter i kyrkonämnden och ingen kvinna som ordinarie ledamot i tekniska nämnden.

Valberedningens ordförande Erik Lundgren talar om ett ”intressant pussel” med många faktorer att väga in, som valresultat, ålder, kön och församling.

Vad säger du om könsfördelningen?

– Den är förstås inte optimal, men varje nomineringsgrupp har själv nominerat personer till de olika nämnderna. Jag kan bara uttala mig om vårt parti, och det har varit svårare att få med kvinnor än män.

Mandatperioden 2005-2009 är Monika Sandström, C, ordförande i kyrkofullmäktige, Helena Karlsson, Posk, ordförande i kyrkonämnden och Roland Samuelsson, S, ordförande i tekniska nämnden.

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!