Spira

Spira besöker: Filmkonfa på Backen

Tillsammans gjorde de fyra kortfilmer, såg sju filmer och talade om livets stora frågor. Sofia Edström är glad över att hon fick chansen att gå på Filmkonfirmation.

Vänskap, respekt, kramar, familj och partnerskap. 14-15-åringarna associerar när de talar om kärlek på en lektion. Chansen att få se och göra film i kombination med prat om livsfrågor har lockat nitton konfirmander. Prästen Johannes Dencker ställer öppna frågor och samtalet prövar sig fram.

- Är vänskapskärlek starkare än kärlek till familjen eller bara annorlunda? Är den stark för att man valt den själv?

Alla enas kring att man kramas och pussas för att uttrycka kärlek och kanske för att förstärka den. Men man kan också tycka om någon utan kramar.

Filmpremiär på konfahögtiden
En vecka senare gör konfirmanderna egna filmer med de tio filmkameror och datorer med redigeringsprogram som församlingen hyrt. Ingen av filmerna utgick från temat kärlek utan tog upp ämnen som tro och hopp, gott och ont och döden.

Filmen Vem är jag? gjordes av Filip Hedestig, Simon Ledin, Samuel Nyberg, Josefin Persson och Sofia Edström. Den handlar om en vilsen tonårstjej.

- Hennes kompis går i kyrkan, vilket även hon börjar göra. Där får hon hjälp att hitta sig själv och känner att någon uppskattar henne, berättar Sofia. Det var roligt att få göra manus, redigera, vara skådespelare och få bestämma allt själv och se om det fungerade, säger Sofia Edström. Vi lärde också känna varandra i gruppen mycket bättre när vi jobbade med filmen.

Filmerna uppskattades när de hade »premiär« i självaste kyrkan på konfirmationen.

De bild- och filmintresserade konfirmanderna kommer från olika delar av Umeå och träffades två veckor i somras på Backens församlingsgård. Under vintern sågs de också några helger.

- Jag sökte eftersom jag var nyfiken på kristendom och trosfrågor och tyckte det verkade mysigt att gå i kyrkan och få del av en gemenskap, säger Sofia Edström.

- Jag är också filmintresserad och hade hållit på med film i skolan tidigare. Konfirmationen var en bra blandning av undervisning och praktiska saker.

Senast uppdaterad: 30 mars 2010

Dela

Från Ax till Limpa

Bild: Peter Lindegren

Om Filmkonfa

Konfirmanderna har tillsammans sett och diskuterat filmerna:

  • Livet är underbart
  • Jesus
  • Dagboken
  • Bruce den allsmäktige
  • Vinterviken
  • Pianisten
  • Narnia

Det blir en filmgrupp i höst också. De som vill veta mer eller anmäla sig kan fortfarande höra av sig till Umeå landsförsamling.

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!