Spira

Umebor studerade kunniga nunnor

Nunnors liv och leverne genom historien har mer eller mindre glömts bort av forskare. När Jonas Carlquist grep sig an systrarna i Vadstenas historia upptäckte han en för tiden oväntat stor kvinnlig lärdom.

Jonas Carlquist vid Umeå universitet har tidigare fördjupat sig i helgonlegender och upptäckte då ett område som var helt outforskat – Vadstenasystrarnas medeltida texter.

– Visst har det kommit lite mer litteratur om nunnor de senaste åren, men det är väldigt lite, särskilt jämfört med hur mycket man har undersökt munkars liv, säger han.

– Jag tyckte det här var ett spännande område som det var värt att göra något av.

Ny syn på nunnors kunskap

Vadstena kloster grundades av heliga Birgitta i slutet av 1300-talet. Under århundradena som följde strukturerades nunnornas vardag av en rad texter med regler och bestämmelser. I texterna kan man se hur de ägnade sig åt gudstjänster, bönestunder och arbete, som studier, textilhantverk och bokproduktion. Det är dessa texter som Jonas Carlquist har studerat, och han menar att man tidigare inte tagit nunnornas lärdom på allvar. Flera av systrarna kunde läsa och skriva på latin, och de arbetade med översättningar.

– Systrarna hade en massa kompetens och var kunniga, med ett spännande synsätt. Det har inte visats tidigare, säger han.

Jonas Carlquist tycker att man i texterna kan se att heliga Birgitta var en konkret och pedagogiskt lagd person. Hon försökte få systrarna att förstå vad det handlade om att vara nunna och ”Kristi brud”.

– Hon ville inte att de bara skulle vara passiva mottagare utan aktiva i klostret och i sin tro, säger Jonas Carlquist.

Jonas Carlquist är docent i nordiska språk och har i år utifrån studierna av Vadstenasystrarnas texter gett ut böckerna ”Wars Herra Pino bok. Vadstenasystrarnas bordsläsningar enligt Cod” och ”Vadstenasystrarnas textvärld. Studier i systrarnas skriftbrukskompetens, lärdom och textförståelse.”

Dela

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!