Spira

Kyrkans hus i Yttersjö invigt

Med en visselpipa och en innebandyboll invigdes Kyrkans hus i Yttersjö i söndags. 1 000 arbetstimmar har frivilliga lagt ner ideellt.

Ett år efter att Svenska kyrkan i Umeå beslutat bygga ett hus på EFS tomt i Yttersjö är huset färdigt för att invigas. Kyrkans hus består av en villaliknande byggnad med kök, lekrum för barnen och allrum. Villan är ihopbyggd med Salen. Denna strålande vinterdag när huset ska invigas är Salen mer än proppfull. Inte ens ståplatserna längst bak räcker till i den ljusa byggnaden med vitlaserad hyvlad panel på väggarna.

Den enda färgklicken är handavtryck i papper som sitter på väggen längst fram, alldeles intill det enorma fönster mot sjön som idag utgör altartavla. Händerna symboliserar alla de frivilliga som varit med och gjort bygget möjligt.

Ett 40-tal personer har lagt ned uppemot 1 000 arbetstimmar – helt ideellt. Hela Salen – som idag är gudstjänstlokal, men som oftare kommer att fungera som innebandyhall – har frivilliga byggt.

Biskopen blåser igång spelet

Det är också innebandy som blir dagens symbolhandling istället för traditionell bandklippning. Under sista psalmen bärs ett innebandymål fram.

– Vi ställer målet framför dopfunten och nattvardsporslinet som en symbol för att det vardagliga och det heliga går hand i hand, säger Staffan Nygårdh, distriktspräst.

Så blåser biskop Hans Stiglund i pipan och barnen Noa och Ellen slår de första passningarna.

– Mycket har jag varit med om, men inte det här. Fantastiskt! kommenterar biskopen.

1999 dömdes det gamla missionshuset ut på grund av mögel. Sedan dess har Fredrik Sandström, ordförande i byns EFS-förening med 14 medlemmar, arbetat för en ny samlingslokal i byn.

– Kyrkan hamnar verkligen mitt i centrum, säger han.

Dela

Händerna på väggen symboliserar alla de frivilliga som varit med och gjort bygget möjligt.

Bild: Peter Lindegren

Nattvardsservisen är gjord av keramikern Eva-Karin Sandquist från Röbäck.

Bild: Peter Lindegren

Biskop Hans Stiglund blåser i pipan och barnen Noa och Ellen slår de första passningarna, som en symbolisk invigning för husets användning.

Bild: Peter Lindegren

Spiras nyhetsbrev

Fyll i din e-postadress och klicka på Prenumerera, så får du vårt nyhetsbrev direkt i din mailbox!